Яким був конкурс “Гальшка року” впродовж 18 років?

Уперше “Гальшку року” провели у 1998 році. Із того часу конкурс змінювався та розвивався, проте традиції залишилися незмінними.

Конкурс присвячений фундаторці академії – Гальшці Острозькій, племінниці князя Василя-Костянтина Острозького. Гальшка надала велику суму коштів (що на сьогодні еквівалентна майже 200 000 гривень) на розвиток навчального закладу. Гальшка була найбагатшою та найвродливішою нареченою в усій Речі Посполитій. Конкурс повністю «прив’язаний» до постаті Гальшки та складається з чотирьох етапів – представлення, один день із життя Гальшки, конкурсу талантів та конкурсу «Заповіт Гальшки Острозької».

 Конкурсів та яскравих мистецьких заходів було дуже багато. Однак  саме цей конкурс до цього часу проводиться і має популярність,

– Галина Гандзілевська, попередній директор КМЦ.

Змінилися впродовж років і титули, за які змагаються дівчата. У 1998 році конкурсантки отримували звання “Королева спонсорських симпатій”, “Міс ніжність”, “Віце-міс”, “Міс рок-н-рол”, “Міс таємничисть”, “Міс відважність” та “Гальшка року”. До сьогодні зберігся тільки титул “Гальшка року”, решта – нове. Зокрема, уже кілька років інтернет-користувачі на сайті “ОГО” обирають свою фаворитку.

Читайте також: Гальшка 2015 розповіла про “внутрішню” сторону конкурсу (ІНТЕРВ’Ю)

Першою сучасною Гальшкою стала Галина Малікова. Уся інформація, яка збереглася з того часу, – фотографія.

Я думаю, що ідею нам подарувала сама історія Острозької академії. А конкурс – то командне рішення тих, кому хотілося творити майбутнє нашого минулого. Довгий час я працювала режисером студентського театру “Катарсис”, візитівкою якого була вистава “Плач за рожевою птахою”(автор-С. Луцкова). Ясна річ, що я мала  своє бачення цього образу, що часто відрізнялося від  “творіння” конкурсанток. А тому моїм завданням швидше було супроводжувати і консультувати претендентів на звання “Гальшка року” у контексті цілісності всього заходу,

– Галина Гандзілевська.

2004

2004 рік

гальшк 2005

2005 рік

2006

2006 рік

Нагадаємо, що в четвер, 24 березня, оберуть “Гальшку 2016”. Із конкурсантками можете ознайомитися на нашому сайті.

Олеся Боровець