Острозьким  школярам  провели екскурсії у відділку поліції

Острозький відділ освіти разом із місцевими правоохоронцями організувв екскурсію для учнів 8-11 класів у міськвдділ поліції. «Екскурсоводи» ознайомлювали відвідувачів із експонатами теоретично та практично й переконували, що поліція – це, передусім, орган правоохоронний, а не каральний.

Екскурсія розпочалась у приміщенні чергової частини, де школярам розповіли про роботу відділку, чим займаються поліцейські та з чого починається будень острозького правоохоронця.

Діти слухали уважно, але постійно позирали на стіл із арсеналом зброї та амуніції. Після короткого вступного слова поліцейські  переходять до найцікавішого: показуть школярам усе, чим сьогодні озброєні острозькі правоохоронці. Пістолети, наручники, балончики зі сльозогінним газом, каски та бронежилети і навіть автомати. Поліцейські не обмежуються лише демонстрацією, школярам пропонують роздивитися зброю ближче, приміряти амуніцію та зробити селфі. Аудиторія не приховувала емоції.

DSC_0101

Далі учнів познайомили з роботою експертів-криміналістів. Про діяльність цього відділу розповідає полковник Віталій Мосійчук. І відразу демонструє все на практиці. Найбільше гості запитують про відбитки пальців, саме тому правоохоронці, аби не бути голослівними, пропонують створити офіційну карту відбитків. Також школярам демонструють стенд із ростовою шкалою, біля якого міряють зріст затриманого, але охочих біля нього сфотографуватися не багато. Між собою школярі жартують, кажуть, що селфі біля такого стенду – погана прикмета.

Друга частина екскурсії відбувається на задньому дворі відділку, де стоїть спецтехніка та вцілілі після ДТП рештки машин цивільних громадян. Такі «експонати» демонструють, аби вкотре нагадати школярам про правила дорожнього руху та за допомогою прикладу показати, що буває у випадку їх недотримання.

DSC_0094

Від дидактики поліцейські переходять до частин  пізнавальної і показують дітям можливості службових машин: умикають сирени та проблискові маячки, пропонують посидіти за кермом в автомобілі для конвоювання арештованих та взятих під варту осіб. Щоправда, тест-драйву не влаштовують, адже подібна техніка не для розваг.

На завершення – знайомство з найкращим другом острозьких поліцейських – вівчаркою Жаком.

DSC_0120

Екскурсію традиційно закінчує начальник Острозького відділу поліції, підполковник поліції Валерій Самчук:

У майбутньому, якщо у вас буде бажання, приходьте. Наші двері завжди відчинені, ми з радістю вам усе пояснимо та допоможемо. Не треба боятися, бо часто дітей лякають «поганими міліціонерами», але ж це такі ж самі люди, вони просто виконують свою роботу.

Діти дружно дякують та не приховують свої емоції від побаченого:

Мені та моїм друзям екскурсія сподобалася. Найбільше запам’яталися моменти, коли нам показували поліцейське обладнання, службову техніку та демонстрували, як виявляти грабіжників через відбитки пальців,

– розповідає учень 9 класу ЗОШ №3 Владислав Філінюк.

Екскурсії – це спільна ініціатива поліцейських та освітян, таких  цьогоріч провели три, запрошували «на оглядини» учнів кожної острозької школи, завершали імпровізовані Дні відкритих дверей 14 квітня учні ЗОШ №3.

– каже методист методичного кабінету відділу освіти Ірина Юрчук.

Наталія Стаднік

Фото – Таня Оксенюк