В Україні по-новому контролюватимуть якість продуктів

З 4 квітня 2018 року набуває чинності закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми та побічні продукти».

Що це змінить? 

  1. Товаровиробників перевірятимуть без попереджень. 

Раніше операторів ринку (виробників, продавців, постачальників) заздалегідь попереджали про перевірки. Тепер їх перевірятимуть частіше та без попереджень.

2. Ризик-орієнтований характер державного контролю. 

Це означає, що чим вищий рівень ризику, пов’язаний із діяльністю виробника, тим частіше його перевірятимуть. Контроль буде здійснювати Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

3. Громадськість контролюватиме виробників.

Аудити відповідних органів повинні проводитися за участі представників громадськості. Результати аудиту повинні бути опубліковані на сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів.

4. Більші штрафи.

Наприклад, при реалізації продукції, строки зберігання якої закцінчилися, магазин повинен сплатити до 45 тисяч гривень, а підприємець – до 30 тисяч. Проте, за незначні правопорушення інспектор може не накладати на підприємця штраф.

За словами юристки Вісторії Куриліної для Ліга.Закон, завдяки чітко визначеним розмірам штрафів може знизитися корупція (інспектори не зможуть визначати розмір самостійно).

Такий закон прийняли у рамках Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Фото