Як самоврядовувались острозькі спудеї

День студентського самоврядування відбувся 17 листопада в НУ “Острозька академія”. Ініціатором заходу стало Братство спудеїв, а керівництво академії підтримало ініціативу.

«Ми із задоволенням підтримали ініціативу студентів провести день самоврядування. Студенти матимуть змогу відчувати на собі весь той об’єм роботи, котрий лягає на плечі викладачів та деканів. Вони зможуть відчути власну ідентичність та відповідальність. На мою думку, самоврядування – це корисно і потрібно, тому що коли студент стає на місце викладача, він може побачити ті грані, які раніше не помічав»,

– розповіла проректор із навчально-виховної роботи Руслана Каламаж.

До заходу долучилися всі факультети. Незважаючи на те, що на правничому факультеті вже проводився день самоврядування, кілька занять також провели студенти.

Загалом система виглядала так: викладач приводив своє протеже, представляв групі. Деякі викладачі були присутні всього кілька хвилин на занятті, аби переконатися, що студенти не порушують дисципліну. Потім йшли у своїх справах. Дехто залишався на все заняття і спостерігав за роботою студентів.

«Коли викладач присутній на парі, то студенти поводяться стриманіше, оскільки авторитет викладача все ж відіграє свою роль. Однак якщо залишити студентів хоча б на півгодини, вони будуть відчувати себе більш вільно. Але це не означає, що вони не поважатимуть свого колегу та зриватимуть навчальний процес.

Сьогодні на нашому факультеті студенти очолили посаду декана, заступника декана, отримали списки доручень. Ми матимемо змогу перевірити, наскільки студенти здатні контролювати процес навчання і чи зможуть вони впоратися зі своїми дорученнями», 

– поділилася заступник декана з навчально-виховної роботи факультету Політико-інформаційного менеджменту Юлія Маслова.

Студенти мали змогу відчути себе деканами. Декому дозволили власноруч підписувати дозволи на відпрацювання занять та проводити старостати.

«Насправді старостати проводити неважко. Декан дає настанови, а я передаю їх студентам.  Так було завжди. Однак сьогодні я був у ролі декана. Тому в цей день проводити старостат було ще більш приємно та цікаво», 

– розповів виконуючий обов’язки декана Економічного факультету студент Сергій Дорош.

Опитування довело, що студенти ставляться до дня самоврядування позитивно.

«Про День студента та день самоврядування ми з моїм викладачем згадали випадково. Після роздумів викладача, як же студенти проведуть його предмет, він запропонував мені провести заняття. Остаточним переконанням була фраза: “Це ж день СТУДЕНТСЬКОГО самоврядування, а ти ж у нас студентка, усе вирішено!”  Я дякую йому за те, що в аудиторії він весь час мене підтримував. Перед тим, як з’явитися на заняття, я перечитала декілька розділів із книги про видавничу діяльність. Проте все-таки був і експромт, адже коли починаєш розказувати про одне, одразу переходиш до іншого. А ще брак педагогічної практики сковував мовлення, хотілося розказати про все й одразу.

Хотілося б висловити вдячність людям, які дозволили провести день самоврядування. Це не тільки весело, а й повчально. Насамперед тим, хто спробував себе в ролі викладача і зрозумів, як складно весь час приковувати увагу студентів до себе. Я це теж перевірила на собі»,

– сказала Загурська Яна, котра проводила заняття в журналістів третього курсу.

Ольга ЛИМОН

Фото: Катерина ХОРОЩАК