IT-підприємці стануть окремою групою оподаткування

Про це повідомляється у законопроекті  Верховної Ради, який пропонує віднести IT-підприємців до окремої V групи платників єдиного податку.
Проект розроблений, щоб зберегти економічне зростання IT галузі. Таким чином, будуть внесені зміни до Податкового кодексу України та Закону України, які пропонують:

  1. Внести до Податкового кодексу норму, яка передбачає окрім чотирьох груп платників податку створення п’ятої групи – підприємців у сфері інформаційних технологій (видання комп’ютерних ігор, комп’ютерного консультування, обробки даних, розміщення інформації на веб-вузлах).
    Підприємці будуть віднесені до окремої групи за умови, що вони не будуть використовувати працю найманих осіб, а їх дохід впродовж року не перевищуватиме 7,5 млн грн.
  2. Встановити ставку єдиного податку в розмірі:
    – 5 % доходу з 1 січня 2020 року,
    – 6 % доходу з 1 січня 2021 року,
    – 7% доходу з 1 січня 2022 року,
    – 8% доходу з 1 січня 2023 року,
    – 9% доходу з 1 січня 2024 року та
    – 10 % доходу з 1 січня 2025 року.
  3. Ставки єдиного податку будуть встановлені у розмірі 15%:
    – до суми доходу вище ніж 7,5 млн гривень;
    – до доходу отриманого іншим способом розрахунків, ніж дозволений ПК;
    – до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.
  4. У законі України передбачити норму, за якою внесок на соціальне страхування для платників V групи становитиме подвійний розмір мінімального страхового внеску;
  5. Забезпечити право ІТ-підприємців вести діяльність у приміщеннях інших фізичних та юридичних осіб, користуватись їх технікою, системою та іншими засобами виробництва.

Дарія БОРИСОВИЧ