НБУ анонсував зміни у грошовому обігу

Національний банк України вносить зміни до грошової системи України.Про це повідомив голова НБУ Яків Смолій на прес-брифінгу, який відбувся  25 травня.

“Наша національна валюта – це те, з чим кожен з нас має справу щодня. Попри те, що безготівкові розрахунки стають дедалі популярнішими в Україні, готівка досі залишається найбільш важливимзасобом платежу. Тому для нас особливо важливо, щоб гривня була високоякісною, захищеною і надійною, а розрахунки з нею – комфортними та зручними”, – наголосив очільник банку.

Наразі відомі такі рішення НБУ:

1. Вилучення з обігу монет 1,2 та 5 копійок. З 1 жовтня 2019 року вони не будуть платіжним засобом.

Громадяни зможуть безкоштовно обміняти недійсні монети на монети та банкноти інших номіналів. Також можна буде обміняти такі монети на монети та банкноти чинних номіналів упродовж наступних трьох років:

● упродовж першого року з дати вилучення – до 30 вересня 2020 року включно – в усіх відділеннях українських банків;

● упродовж трьох років з дати вилучення – до 30 вересня 2022 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль).

Також поступово вилучатимуть монети номіналом 25 копійок. Проте вони залишаться платіжними засобами і ними можна буде користуватися. Суть вилучення полягатиме у тому, що ці монети не повертатимуться в обіг, а отже поступово зникатимуть у повсякденному житті.

Щоб полегшити готівкові операції в Україні можуть заокруглювати загальні суми розрахунків готівкою. Суми будуть кратні 10 копійкам.

2. З 25 жовтня 2019 року в обіг буде введена банкнота найвищого номіналу – 1000 гривень.

Про купюру:

– на лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського.

“Його обрано за видатний внесок в історію України як філософа, природознавця, засновника цілої низки нових галузей науки – геохімії, біохімії, радіогеології. Він також є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, створеної у 1918 році”

– на зворотній стороні зображено будівлю Президії Національної академії наук України.

– розмір та колір банкноти значно відрізняється від інших. Це має покращити упізнаваність банкноти та допомогти легко визначити номінал.

Загалом, після вилучення дрібних монет і введення в обіг банкноти нового номіналу  номінальний ряд гривні становитиме 12 номіналів (6 банкнот та 6 монет).

Головні переваги такого рішення:

1. Зручність

Завелике різноманіття банкнот і монет стає причиною плутанини, робить використання менш зручним та забирає більше часу на здійснення грошових операцій (підрахунку).

2. Економічна доцільність

Через зростання рівня доходів та цін, українці майже не використовують “дрібні” монети, натомість зростає попит та з’являється потреба на банкноту вищого номіналу, ніж 500 гривень.
Дослідження оптимальності номінального ряду свідчать, що час вводити новий, вищий номінал банкнот.
Востаннє НБУ вводив нову банкноту (500 гривень) у 2006 році. Тогочасна заробітна плата становила близько 1000 гривень, тобто дві банкноти найвищого номіналу.

“З того часу багато змінилося. Зросли доходи українців, середньомісячна заробітна плата в Україні за цей час зросла майже вдесятеро. Зараз для отримання середньомісячної заробітної плати необхідно вже не менше 20 банкнот. Як наслідок, стало більше грошей у гаманцях – обсяг готівки у обігу зріс більш ніж уп’ятеро – до майже 380 млрд грн”, – пояснив Яків Смолій.

Зараз 55% банкнот за сумою припадає на банкноти номіналом 500 гривень. Світовий досвід показує потребу введення вищого номіналу, якщо спостерігається наближення до 50%.

“Необхідність введення в обіг банкноти нового найвищого номіналу назріла досить давно. Після появи в обігу банкноти номіналом 1000 гривень середньомісячна заробітна плата буде розмінюватися дев’ятьма банкнотами найвищого номіналу, і це буде набагато зручніше, ніж зараз”, – наголосив Голова Національного банку.

3. Економія як для держави, так і для бізнесу

Зміни у грошовій системі повинні зменшити витрати на виготовлення, оброблення транспортування та зберігання готівки. До того ж, витрати на виготовлення монет 1, 2 та 5 копійок значно вищі за їхню номінальну вартість. За даними НБУ, держава зможе економити понад 90 мільйонів гривень на рік, якщо зменшаться витрати на виготовлення та оброблення грошей. Наявність же банкноти номіналом 1000 гривень посприяє заощадженню на транспортуванні та зберіганні банкнот.

До слова, у найближчі плани НБУ входить удосконалення банкнот номіналом 50 та 200 гривень. Також Нацбанк розпочне підготовку до роботи над оновленням дизайну гривні та створення її сучаснішого покоління.