Ольга Лозюк: «Нестача фінансування і приміщень– наша постійна гостра проблема»

Керівник відділу культури та туризму в Острозі, співорганізатор фестивалю «Острог. Ренесанс» Ольга Лозюк розповіла про досягнення культурного підрозділу, прокоментувала підготовку до першого масштабного фестивалю міста, поділилася своїми мріями та розповіла, які проблеми заважають розвиватися культурно-туристичній сфері в Острозі.

Ви вже рік працюєте на посаді керівника відділу культури та туризму. Які зміни в культурній сфері відбулися в місті за цей час?

Я думаю, варто розділити розмову за підрозділами. По-перше, ми зробили ремонт читальної зали в дитячій бібліотеці. Приміщення розсипається на очах. Укріпили його ззовні. Потрібно здійснити ремонт і фасаду приміщення – кожен мешканець міста це бачить, а тут проблема – виготовлення проектно-кошторисної документації, яка недешева. Ми частково зробили ремонт, але нам дуже хочеться ще поновити фонди бібліотеки. Цього не відбувалося вже декілька років, якщо не казати кільканадцять. Час іде вперед – діти хочуть читати нових авторів, читати книги серіями. А бібліотеці немає чого запропонувати. Тут уся проблема у фінансуванні на державному рівні. Усе фінансується за залишковим методом. Ми не можемо з цим нічого вдіяти.

По-друге, наша школа мистецтв перейменована в музичну школу мистецтв, із 6-річного терміну навчання вона переведена на 8-річну. Дітки зможуть отримувати повну музичну освіту. Також ми відкрили театральне відділення в музичній школі, перенесли відділення образотворчого мистецтва в центр культури. Розшили площу, але проблема з нестачею приміщень залишається невирішеною.

Розкажіть детальніше про Центр культури і дозвілля, які гуртки там функціонують і чи працює він узагалі?

Центр культури і дозвілля(туди входить зразкова дитяча капела бандуристів, зразковий дитячий ансамбль народної пісні «Співаночка», народний аматорський квартет «Надія» й ансамбль «Забава»)– поки що тільки структура, адже колективи працюють і проводять репетиції на базі острозької ДШМ. Лишається проблема капітального ремонту приміщення колишнього острозького кінотеатру. Ми здійснили  оптимізацію посад працівників ЦКД, що дало змогу  ввести керівника  ансамблю «Забава» (це колектив викладачів музичної школи). Щотижня вони збираються, проводять репетиції. У них дуже високий рівень виконавської майстерності. У нашому місті пройшов огляд-конкурс школи естетичного виховання, і комісія особливо відзначила цей колектив.

Усі музиканти грають на добровільних засадах?

Вони все це роблять добровільно, заради мистецтва. Ми лише на півставки фінансуємо керівника. Але ми говорили з комісією, що в різних містах і областях працюють муніципальні хори, оркестри, де всі учасники отримують зарплату. Це дуже сприяє розвитку культури. Побачимо, може, і ми до такого рівня дійдемо. Ми прагнемо цього.

А чи проводилися за рік якісь громадсько-культурні події, окрім відкриття нових підрозділів? Якісь фестивалі, виставки?

У рамках святкування 10-річчя підписання угоди про партнерство між містами Берунь (Польща) та Острог (Україна) у вересні було здійснено поїздку делегації острожан до Беруня з програмою заходів: театралізація-вітання князя Острозького та княжни Гальшки Острозької польською мовою; концерт ансамблю викладачів Острозької ДМШ „Забава” з українсько-польським репертуаром; презентація української національної кухні з безкоштовною дегустацією 10 страв під час святкування Дня міста Берунь (ми самі спершу страви готували, а згодом почастували близько тисячі гостей свята); випуск у світ книги рецептів страв української кухні польською мовою; виставка-продаж української атрибутики, національних костюмів, прикрас, сувенірів та символіки міста Острога; відео-презентація Острога та туристичних пам’яток Острожчини; виставка фоторепродукцій картин „Острог очима художників”.

Уперше минулого року 9 листопада ми провели концерт із нагоди Дня працівника культури і майстрів народної творчості. Він збігається з Днем української мови і писемності. До концерту залучилися колективи міста, солісти й хореографічний колектив ОА, хореографічний колектив «Любисток» ЗОШ №1. Концерт був вдалий. Увели нову традицію – відзначати свій професійний день. Якщо говорити про якісь новинки цього року, то це, звісно, спільний проект із університетом, із «Мистецькими експедиціями» – фестиваль «Острог. Ренесанс». Робота над цим проектом наразі тільки паперова, але витримати всі бюрократичні процедури мусимо, щоб закласти юридичну основу й вільно на ній працювати.

Чи були у Вас випадки звернення острожан, які хочуть відкрити якийсь громадсько-культурний заклад?

Ось це одна з моїх мрій. Ми почали випускати сторінку відділу культури в «Замковій горі»(виходить щомісяця) і створили сторінку у Фейсбуці заради постійного діалогу з мешканцями. Хочу, щоб нам писали і вказували на наші недоліки, давали пропозиції. Кабінет наш відчинений для ініціатив, але поки таких звернень не було.

Ми постійно говоримо про культуру, а що відбувається з питанням туризму в місті?

Зараз ми розробляємо рекламний буклет про Острог. Не можу не згадати про довідник туристу, який ми встановили біля пошти. До відкриття туристичного сезону будуть розміщені два банери «Острог – серце Волині». Один буде на будинку культури, а інший – при в’їзді в місто зі сторони Нетішина. Розроблено макети вказівників, що розташовуватимуться по всьому місту.

2eSWRpfyIv0

Розкажіть детальніше про фестиваль «Острог. Ренесанс». Існує готова програма проведення? Коли, як і де проходитиме фестиваль?

29 лютого розпорядженням міського голови було засновано щорічний фестиваль «Острог. Ренесанс». Цим розпорядженням затверджено положення про фестиваль. Оскільки ми претендуємо зробити його регіональним,  а в подальшому – всеукраїнським, і навіть міжнародним, то для залучення до оргкомітету обласного керівництва ми мусимо отримати їхню письмову згоду.
Листи вже підготовлені і розіслані Віталію Чугуннікову (голова ОДА), Ярославу Мельнику (начальник управління культури ОДАРРОДА), Віталію Ліпському (начальник управління у справах молоді  та спорту РОДА) і Григорію Таргонському (начальник управління освіти і науки РОДА). Вони мають погодити й написати, що не проти, аби ми їх включили до складу організаційного комітету. Як тільки ми отримаємо їхні листи про згоду, міський голова одразу видає розпорядження про затвердження оргкомітету. Зараз ми чекаємо їхньої  згоди. Положення про фестиваль у нас уже є. Установчий документ ми вже маємо. Фестиваль проводитиметься у два етапи. Перший – із 11 до 18 травня, і фіналом буде «Ніч у музеї». Другий етап, основний, з 1 о 5 червня, кінцевою точкою буде День міста.

Що буде в основному етапі фестивалю?

Розпочинаємо ми його дитячим днем, оскільки 1 червня – це Міжнародний день захисту дітей. Конкурс дитячих костюмів князівської доби, буде вистава театрального відділення музичної школи «Дюймовочка», екскурсія діток до Острозької академії, костюмований парад літературних героїв, дитячий Острозький бал на Замковій горі. У цей же день буде виступ студії Галини Гандзілевської. Наступного дня планується вечір ренесансної музики за участю Рівненської філармонії, планується бал для дорослих острожан і лекція-реконструкція «Як виглядало навчання в 16 столітті». П’ятниця – театралізовано-музична подія в академії, субота – відкриття «Мистецтво просто неба». Тобто весь день працюватимуть художники, народні майстри, вони даватимуть майстер-класи. Охочий зможе освоїти якесь ремесло: гончарство, різьбу по дереву, розпис, вишивку тощо. Ще буде свято національної кухні в Межиричі «Страви з печі Януша». Неділя, 5 червня – це День міста. Вироби народних майстрів можна буде придбати на виставці-ярмарку, планується історична реконструкція лицарського бою. Завершиться фестиваль виступом, як любить казати пані Гарарук, якогось «селебреті» української естради. Тримаємо інтригу, тому ім’я того, хто виступатиме у нас на фестивалі, поки під знаком питання. До речі, уже розроблено лого фестивалю. Його робив один зі студентів Острозької академії. Макет лого зараз в Анастасії Хеленюк (співорганізатор фестивалю), там така дуже цікава квіточка (прим. посміхається).

Скільки коштів залучено на організацію, і чи буде сам фестиваль безкоштовним для відвідувачів?

Для гостей фестивалю й учасників усе буде безкоштовним. Поки це промо-варіант. Ми хочемо спробувати зробити «Острог. Ренесанс» силами місцевого ресурсу. Залучимо мешканців міста для того, щоб підняти рівень культури і свідомості острожан, показати їм, у якій перлині української культури вони живуть. Спочатку ми хочемо зробити хороший фестиваль, а потім брати за нього гроші. Хоча я не стверджую, що так буде. Ми будемо дотримуватися концепції Острозької Ренесансної доби, стилістики історичної традиції. На фестивалі не продаватимуть китайські магнітики, це буде автентична, рукотворна культура.
Рішенням сесії Острозької міської ради на підготовку до фестивалю «Острог. Ренесанс» виділено 50 000 гривень. На рівні області обговорюється загальне питання суми. Можливо, там нам теж виділять додаткових 50 000 гривень, але про це можна буде говорити згодом. Просто так нам в державі ніхто нічого не дасть, тому ми мусимо чітко прописати заходи, скласти калькуляцію й мати документи, що підтверджують суму.

Що Ви плануєте зробити в подальшому для міста?

Моя мрія – це капітальний ремонт Центру культури і дозвілля. Це ресурс, якого нам гостро не вистачає. І ще приміщення міської бібліотеки. Це старезне приміщення, у якому просто провалюється стеля й підлога, і ремонтувати там просто немає що. Документація на будівництво нового приміщення є, а от фінансування, як завжди, відсутнє. Якби ми змогли відкрити такий центр, то це було б просто чудове місце для діток і викладачів. Хочу створити їм належні умови. У нас проблема з музичною школою – один корпус «сідає» в землю. Нестача фінансування й приміщень – наша постійна гостра проблема.
Ще одна моя мрія – перевиховати острозьку громаду, навчити елементарних принципів поведінки на концертах, виставах. Зрештою, навчити ходити на ці вистави й концерти, приносити квіти акторам і музикантам. Хотіла би відкрити школу молодих панянок, щоб дітки з маленького віку знали, як користуватися столовими приборами, як правильно вітатися, коли чоловік повинен пропускати жінку, а коли – ні. Хочу, щоб таким елементарним принципам етикету вчили зі шкільної лави. Естетичного виховання мешканцям нашого міста дуже не вистачає. Не вистачає носіїв глибинної культури. Це ще один такий мій задум – змінити наше суспільство на краще.
Але всі здобутки – це не лише мої здобутки, тому хочу подякувати всім, хто мені допомагає. Сподіваюся, що разом ми зможемо втілити всі плани.

Анастасія ОЛЕКСЮК