Ірина Волянюк: «Існує багато проектів та можливостей їх реалізувати, необхідно лише, щоб стабілізувалася ситуація в країні»

Молодь – це одна із найактивніших та найкреативніших соціальних верств. Вона потребує підтримки та співпраці з владними органами. Про діяльність відділу з питань сім`ї, молоді та спорту виконкому Острозької міської ради щодо створення умов для всебічного розвитку молоді розповіла начальник відділу Волянюк Ірина Дмитрівна.

Пані Ірино, які проекти в галузі молодіжної політики реалізовувалися в Острозі за останній рік?

Проекти як такі ми не організовуємо, цим займаються громадські організації. На ці проекти виділяються кошти і тоді вже йде фінансування. Ми розробляємо програми, які затверджуються на сесії міської ради. Багато заходів   розробляємо разом з громадськими об’єднаннями. Організація « Нова Надія» регулярно впорядковує дитячі майданчики. 26 травня разом із «Братством спудеїв» проводили забіг до дамби. Активно співпрацюємо з острозькими навчальними закладами, вони розробляють різні соціальні ролики. Зараз проходить акція « Відповідальність починається з мене». Вона включає в себе низку заходів за напрямками: формування здорового способу життя, контроль продажу алкоголю та тютюнових виробів, національно-патріотичне виховання молоді тощо. Нещодавно провели конкурс малюнків, найкращі з них були відправлені в Рівне на фестиваль соціальної реклами. Також проводилася акція « Від серця до серця» керівником була Настя Кулініч. Ми щороку намагаємося придумати щось нове, цікаве та оригінальне. Існує багато проектів та можливостей їх реалізувати, необхідно лише, щоб стабілізувалася ситуація в країні.

Багато молоді зараз від’їжджає з Острога. Чи намагаєтеся Ви регулювати цю ситуацію?

Звичайно шкода, що молодь від’їжджає. Але, на жаль, я не можу стабілізувати економічну ситуацію в країні. Адже, перш за все, виїжджають через те, що немає робочих місць. Кожен хоче на належному рівні забезпечити свою сім’ю. В основному, молодь прагне різноманітності, потребує більше можливостей для реалізації свого творчого і наукового потенціалів, саме тому виїжджає у великі міста.

В Острозі нараховується достатня кількість молодіжних громадських організацій. Чи активно молодь бере участь у громадському житті міста?

Так, в Острозі зареєстровано дуже багато громадських організацій, але діючих мало. Найактивнішими організаціями можна вважати «Пласт», «Нову надію». Також співпрацюємо з «Братством спудеїв». Загалом, мені важко уявити діяльність нашого відділу без них, адже ми залежимо один від одного. Молодь з особливим захопленням долучається до різноманітних заходів і дуже приємно усвідомлювати, що наша співпраця дає чудові результати.

Чи активно підтримує міська рада проекти і заходи, які розробляє відділ сім’ї, молоді та спорту?

Ми є окремим самостійним структурним підрозділом міської ради, вона по можливості нас підтримує. Голова міської ради особисто контролює питання, що стосуються молодіжної політики. Приємно, що депутати не лише підтримують проекти, які розробляє наш відділ, а й самі беруть активну участь у їх розробці та реалізації. Часом депутати самі виступають у ролі спонсорів. Одні допомагають у проведенні волейбольних турнірів, інші футбольних чи, наприклад, шахових, в залежності від своїх інтересів.

Які проекти в галузі молодіжної політики Ви плануєте реалізувати найближчим часом?

Перш за все потрібно завершити акцію «Відповідальність починається з мене». Щороку проводимо «Олімпійське літо» – це і спортивні вікторини, і спартакіади. 27 червня в Острозі святкуватимемо День молоді. Виступатимуть 2 команди КВН, а також містян розважатиме команда, яка бере участь у проекті «Ліга сміху». Навіть враховуючи події в нашій країні, мені хочеться, щоб молодь розвивалася, а не впадала в депресію.

Наталія СТАДНІК, Катерина СЕРЕДЮК