Децентралізація – що це і як вона відбувається на Острожчині?

Острозького району не буде, проте з’являться нові об’єднані територіальні громади. Керуватимуть ними префекти та старости, а землею та податками будуть розпоряджатися самі ж острожани. Трапиться це тоді, коли на Острожчині запуститься процес децентралізації.

 Уже більше двох років в Україні говорять про децентралізацію, проте досі не усім зрозуміло суть цього процесу. Ми дослідили це питання та вирішили розповісти нашим читачам про особливості реформи і специфіку її впровадження на Острожчині.

Децентралізація в Україні офіційно розпочалася з 17 червня 2014 року, коли Верховна Рада прийняла перший закон із «реформаційного пакету»  – ЗУ «Про співробітництво територіальних громад». З того моменту минуло більше двох років, а цей процес триває й досі.

Що ж передбачає децентралізація?

Насамперед, це передача повноважень із загальнодержавного рівня на локальний. Відтепер більшість питань та проблем будуть вирішуватись не у столиці, а на місцях. Задля цього держава ініціює створення об’єднаних територіальних громад.

Всілякі дозволи, реєстрації і посвідчення – для ведення бізнесу, наприклад, можна буде отримувати на місцях. Можна буде залучати інвестиції, не чекаючи дозволу з Києва. Вирішувати, чи ремонтувати школу, утеплювати дитячий садочок, де лагодити дорогу, чи треба купити на кілька сіл пожежну машину – можна буде самостійно,

– пояснюють на офіційному сайті «Децентралізація влади».

Основна реформа стосується фінансування – якщо раніше податки сплачувались у єдину державну казну, після чого Київ вирішував «куди?» і «скільки?», то тепер 60%  залишатимуться у межах регіону і вже розподілятимуться місцевим самоврядуванням. Таким чином, створення територіальних громад передбачає незалежний розподіл коштів на фінансування шкіл, дитячих садочків, лікарень та інших державних установ в залежності від потреб останніх.

Хто такі старости та префекти?

У структурі органів місцевого самоврядування також відбулися певні зміни, зокрема, з’явилися нові посади старости та префекта.

Староста – посадова особа, що представляє інтереси жителів села або селища, сприяє їм у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування, бере участь в обговоренні бюджету територіальної громади в тих пунктах, що стосуються відповідного села або селища тощо. Згідно із ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад», староста обирається на термін повноважень місцевої ради.

Слідкувати ж за конституційністю рішень старости та місцевого самоврядування буде префект, який призначається Президентом за поданням Уряду на термін, який не перевищує 3 роки. Згідно з законопроектом «Про префектів», посаду останнього впроваджують одразу після ліквідації місцевих держадміністрацій.

А як відбувається децентралізація в Острозі?

Наразі у місцевих політиків є один офіційний варіант поділу Острожчини на дві об’єднані територіальні громади з центрами в Острозі та Оженино (детальніше їх можна переглянути на офіційному сайті «Децентралізація влади» тут і тут). Проте, доки їх не створили, то обговорюють й інші ідеї.

Питаннями децентралізації займається спеціальна комісія, очолює її голова райдержадміністрації – Богдан Турович.

Фото із сайту http://www.oa.edu.ua/
Фото із сайту http://www.oa.edu.ua/

В Острозьку об’єднану територіальну громаду планується входження 17 сільських рад, а в Оженинську – 4 сільські ради, що залишилися: Оженинська, Хорівська, Плосківська і Українська.

Центри вибрані не випадково, тому що є ряд критеріїв та вимог щодо того, який населений пункт може об’єднувати навколо себе громади.

Наприклад, обов’язковою вимогою є наявність дітей шкільного віку не менше 200 чоловік і дошкільнят – не менше 50. Віддаленість  від центру громади до крайньої точки має бути не більше 25 км. Спроможність територіальної громади підтверджується аналітикою, яку проводить Кабмін. Беруться потенційні доходи та видатки і робиться висновок, чи може така громада існувати.

Коли ми подавали проекти із центром в Острозі та Оженино, то зробили висновок, що такі громади можуть існувати,

– коментує очільник райдержадміністрації Богдан Турович.

Процес децентралізації в Україні розпочався ще тоді, коли головою районної адміністрації був Віталій Ундір. Він вважає, що майбутня об’єднана територіальна громада має відповідати нинішнім кордонам району, а центром має лишитися Острог.

dsc5527-001

Думка моя не змінилася, на Острожчині має бути одна велика об’єднана територіальна громада – місто Острог і 21 сільська рада. Це була б найбільша, найпотужніша громада на Рівненщині. Ми змогли б збалансувати слабші  і більш потужні сільські ради, що мають серйозні фінанси завдяки розподілу нового бюджетного кодексу.

Важлива перевага децентралізації – ми самі зможемо розпоряджатися своєю землею.

Якщо раніше керувати всією землею на території сільської ради ми не могли, то тепер станемо на ній господарями.

В Острога туристичний потенціал, а Оженин – промисловий центр.

Чого лише вартував цукровий завод в Оженино? Там працювали сотні людей. Зрозуміло, того не відновиш, але його можна використати по-іншому, просто потрібна зацікавленість громади.

Туризм не приносить належного прибутку. Туристів в Острозі немає, є екскурсанти (турист лишається ночувати, екскурсант ввечері їде в інше місто). Острог має хороше географічне розташування, тут можна лишатися, але для цього потрібно створити інфраструктуру. Немає готелів на, як мінімум, 50 чоловік, до того ж, немає доріг. Якщо буде транспортний потік, то збільшиться і потік туристів, а турист, зрозуміло – це людина, яка привозить гроші і залишає їх у місті,

– розповів колишній очільник районної адміністрації Віталій Ундір.

Депутати обговорюють і третю потенційну територіальну громаду – Плосківська рада та Українська.

У Плосці та в Українці процес складний, проте там люди сказали, що вони не хочуть об’єднуватися з Оженином, а вони хочуть створити свою невеличку об’єднану громаду. Минулого тижня у нас було засідання робочої групи, де ми вирішили, що, мабуть, варто створити ось цю невелику громаду з центром у Плосці. Якщо цей процес піде нормально, то це буде агітація для інших громад,

– розповідає про громаду голова райдержадміністрації Богдан Турович.

1212

Приймають до обговорення й інші ідеї утворення об’єднаних територіальних громад, бо ж досі перспективний план ще не затверджено.

Ми будемо слідкувати за процесом децентралізації на Острожчині, детальніше читайте у наступних матеріалах.

Інна БОРОВЕЦЬ

Наталія СТАДНІК

Ольга ЗІНЬКО