Олександр Шикер: «Я йду на вибори з однією метою, щоб не занепало те, що я почав»

25 жовтня кожен острожанин зможе прийти на виборчу дільницю і віддати свій голос за того кандидата, кого він вважає гідним обіймати посаду міського голови Острога. Ostroh.info вирішив поспілкуватися з тими людьми, хто балотується в мери міста, дізнатися, хто вони, з якою метою йдуть на вибори і що готові зробити для міста, якщо місто висловить їм довіру.

Шикер Олександр Федорович

Дата народження: 27.07.1962

Самовисуванець. Громадянин України. Освіта вища. Безпартійний. Острозька міська рада, острозький міський голова. Місце проживання: м. Острог, Рівненська обл.

Як ви оцінюєте свої шанси на виборах?

Я завжди є реалістом. Як станеться, так станеться. Не можу оцінити свої можливості. Тому що всі кандидати, які йдуть на вибори, є достойними людьми. Кожен із них має свій авторитет. Але побачимо результати виборів 26 жовтня.

Які кошти ви задіяли для передвиборчої кампанії?

– Я не залучав багато особистих коштів. Однак мене підтримує блок Петра Порошенка «Солідарність». Вони вкладали кошти, але теж невеликі. Вкладати великі гроші на місцевих виборах немає можливості. Кандидатський корпус не є таким вже й багатим. У нас підприємців всього кілька чоловік у виборчому списку. Але якісь внески робить кожен. Тому що для виготовлення агітаційної продукції, для транспортних послуг все одно необхідні гроші.

Як ви можете охарактеризувати свій стиль керівництва?

Я не суворий керівник. Намагаюся бути справедливим і стараюся завжди піти людям назустріч. Мені імпонує, коли керівник з розумінням ставиться до всіх людських проблем. Тому що є люди, які ставлять себе вище всіх. У мене такого немає. Я всіх поважаю однаково. Я не маю ні улюбленців на робочому місці, ні друзів, ні ворогів. Я знаю, що всі мають виконувати свою роботу.

Перерахуйте основні здобутки вашої діяльності.

– Хочу звернути вашу увагу на той факт, що до 2010 року позабюджетні кошти в місто залучені не були. Однак ми спромоглися за спонсорські кошти збудувати 7 зупинок, 10 дитячих майданчиків. Ті люди, що ходять центром міста, бачать тротуари, які були збудовані біля ЕКО-маркету, Смачної зупинки, міні-ринку, магазину «Лілея», «Галина», а також аптеки ПП Пшенички і магазину «Софія». Тротуар, який був прокладений від світлофора до прокуратури, зроблений за бюджетні кошти. Також за бюджетні кошти був прокладений тротуар біля магазину нових спорттоварів.

Можливо, хтось із вас не знає, наше місто має дотаційний бюджет. Тобто 50 відсотків надходжень – це власні надходження, а інші 50 відсотків – це надходження із державного та обласних бюджетів у вигляді субвенцій та дотацій. Кілька слів хочу сказати і про те, що коли ми прийшли у 2010 році, то був змінений бюджетний і податковий кодекс і саме з цим виникла проблема несплати фактажів до бюджету. У зону наповнення бюджету академія (Національний університет «Острозька академія», – прим. ред.) постає великим платником податків у нас у місті.

Коли ми прийшли, то деякі підприємці, які займаються підприємницькою діяльністю, не були зареєстровані в Острозі. Надходження з їхньої діяльності надходили до інших міст. Нами було прийнято рішення провести з ними роботу, і вони все-таки перереєструвалися. Варто згадати про підприємства ВМ 12, яке проводило будівництво та капітальний ремонт доріг, і «Форвард +» , який здійснював будівництво і ремонт наших приміщень комунальної власності. Також проводилася робота з приватним підприємцем Кулішевським, який довгий час не перереєстровувався. Я переконав його в тому, що потрібно платити там, де ти здійснюєш свою підприємницьку діяльність, на що він погодився. На сьогоднішній день він сплачує послуги по наданню теплової енергії на гімназію, першу школу. А також сплачує деякі податки до міського бюджету.

Центр міста більш-менш упорядкований і покращився стан доріг, але на таких вулицях як Драгоманова, Дулібів, Кузнєцова, Нечуя- Левицького проблема доріг зовсім не вирішена.

– У нас нараховується всього 122 вулиці, 29 провулків, якщо не помиляюся. І зробити там, де взагалі ніколи нічого не робилося з часів заселення тих вулиць, досить важко. Особливо, якщо враховувати мізерні кошти міського бюджету. Навіть якщо залучити кошти із державного та обласного бюджетів, за один термін це зробити непросто. Можливо, хтось зробив би більше. Однак мої попередники теж цього не зробили. Можливо, хтось із кандидатів на посаду міського голови зможе досягнути кращих результатів. Однак я йду на вибори з однією метою, щоб не занепало те, що я почав. Те, що ми могли зробити, ми зробили. Гадаю, коли людина намагається щось змінити, то в неї виходить.

Не так давно шкільним педагогам зняли надбавки із заробітньої плати. Чи планується повернути ці кошти вчителям?

– Вони не зняті. Не можна сказати, що надбавки були зняті. Однак ми зараз готуємо на останню сесію рішення щодо виплати. Ніхто не збирався ці кошти кудись іншим чином спрямувати. Була неприємна ситуація у 2013 році, коли ми працювали в борг, який нам потрібно було сплачувати по міському готелю (мова йде про ситуацію з готелем «Вілія», – прим. ред). Він був незаконно проданий. Нам вдалося його повернути через суд. Водночас необхідно було повернути кошти незаконному власнику. Це ускладнювало діяльність міської ради. Але я думаю, питання з надбавками вирішиться на сесії, яка відбудеться 23 жовтня. Буде прийнято рішення, куди спрямовувати кошти. Зараз ми беремо всі замовлення, тобто вимогу, яка необхідна для сплати цих 20%. Я сподіваюся, що ми їх сплатимо. Це не була прихоть одного міського голови. Є депутатський корпус, який нараховує 30 депутатів. Якщо було прийняте таке рішення, значить воно мало виконуватися. Я розумію, що все погане від міського голови, все хороше від депутатського корпусу. Але я звик до критики і ставлюся до цього спокійно.

Острозька гімназія святкує десяту річницю, однак зовнішній ремонт цього приміщення не завершений. Чи плануєте вирішити це питання?

– Ми його не завершили по тій простій причині, що там була проблема зі спортивним залом. І якби ми тоді кошти не перекинули на спортивний зал, то тоді би це могло привести до фатальних наслідків. Зал міг би просто завалитися. Тому що підлога там загнила. Дах був зовсім пошкоджений. Якщо десятками років не робити будь-яких ремонтів, тільки косметичний, то воно так і буде. Усі приміщення перейдуть в непригодність. Але кожен господар в себе вдома знає, що якщо підтримувати господарство, то воно зможе служити набагато довше. Ми завершимо незалежно від того, чи я буду міським головою, чи хтось інший. Я впевнений, що завершиться реконструкція самого фасаду.

Якби була одна єдина гімназія, тоді було б значно простіше. Але в Острозі три шкільних заклади і два садочки. До речі, коли в садочку була проблема з вентиляцією і почали пліснявіти стіни, то мені здавалося, що краще кошти спрямувати туди, ніж на фасад гімназії. Все-таки в гімназії нічого не затікає, стіни не промерзають так, як у садочку. Там плісняви немає. Тому кошти були спрямовані туди. Звичайно, деякі пропозиції вносив я, деякі давали депутати. Не можна сказати, що один міський голова такий розумний і дає ту чи іншу пропозицію. Будучи людиною конструктивною, я реагую на всі їхні зауваження, на всі недоліки, які вказуються. Я не сприймаю критику болісно.

Як щодо розвитку туризму ? Кожного року до Острозької синагоги приїжджають паломники з Ізраїлю. Але синагога з кожним роком руйнується все більше. Чи є перспективи реконструкції цього об’єкту?

– Знаєте, зруйнувати завжди легше, ніж відновити. Так, є пам’ятка архітектури, але у нас пам’ятки архітектури знаходяться під охороною держави. Держава не завжди зважає на те. У нас не тільки синагога, у нас Музей книги і Музей нумізматики потребують покращення. Та якщо держава не буде звертати уваги на такі об’єкти, то повірте, що громада просто не в силах їх відновити. Я знову звертаю увагу на те, що якби 20 років тому не знесли дах синагоги, то відновити було б значно простіше. Я ще пам’ятаю, коли на території синагоги знаходилися склади, тоді там ще не все затікало і можна було б у той час відреставрувати з браками не таких вже й великих коштів. Так було приблизно 30 років тому. Однак, коли знесли покрівлю, воно все почало занепадати.

Окрім об’єктів архітектури, туристи, як правило, намагаються знайти громадський туалет. В Острозі його немає.

– Так, ви знаєте, у нас був проблемний туалет, який знаходиться навпроти музею книги. Але коли туристи приїжджали і заходили в нього, то це виглядало як моя особиста неповага до людей. Його закрили, а вирішити проблему не так просто, оскільки земля над туалетом продана. Він знаходиться під чиєюсь землею. Тому зробити якийсь капітальний ремонт просто неможливо. Вас ніхто не запустить на чужу територію. Тому депутатським корпусом прийнято рішення продати цей же туалет земельному власнику, ділянка якого знаходиться над туалетом. Без зміни цільового призначення він був проданий.

На сьогоднішні розробляється проектно-кошторисна документація на туалет. Я думаю, що на 2016 рік громадський туалет буде обов’язково зроблений.

Що можете сказати про свої плани на наступний термін?

– Не буду зупинятися на досягнутому. Все-таки хочеться покращити інфраструктуру міста, хочеться, щоб у нас випікали свій хліб, щоб люди ставилися з більшою повагою самі до себе, щоб не були захаращені наші смітники, які все-таки з нашим приходом почали набувати естетичний вигляд. І я думаю, що місто Острог повинно бути туристичним центром. Хочемо поставити вказівники з найменуванням та напрямком наших вулиць. Ми розробляли таку програму у співучасті з обласною радою. Мені здається, це було би приємно не тільки людям, які відвідують наше місто, але й нам самим. Й основна моя задача як мера – це наповнення міського бюджету за рахунок нових робочих місць. Ми проводимо переговори з багатьма інвесторами, однак залучити інвестора на стару базу будь-якого підприємства, яке повністю знищено, дуже важко.

Спілкувалися Катерина КРАВЧУК, Мар’яна КОВЦУН, Тетяна КОШЛО

Фото: zamkova.at.ua