Володимир Мацун: «Сьогодні люди хочуть бачити при владі фахівця і, на мою думку, це має бути комунальник»

25 жовтня кожен острожанин зможе прийти на виборчу дільницю і віддати свій голос за того кандидата, кого він вважає гідним обіймати посаду міського голови Острога. Ostroh.info вирішив поспілкуватися з тими людьми, хто балотується в мери міста, дізнатися, хто вони, з якою метою йдуть на вибори і що готові зробити для міста, якщо місто висловить їм довіру.

Мацун Володимир Степанович

Дата народження: 17.04.1962

Політична партія Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Громадянин України. Освіта вища. Член політичної партії Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Тимчасово не працює. Місце проживання: с. Межирич, Острозький р-н, Рівненська обл.

Чому ви вирішили балотуватися на посаду мера міста Острог?

— Як мешканець Острога, хочу трішки змінити місто. Я працював 8 років директором Острозького комунального підприємства «Водоканал», 4 роки заступником міського голови, а також курував і опікувався комунальною службою. Вважаю, що комунальна служба — один із основних  важливих чинників, від яких залежить життя містян. Оскільки я працював на різних посадах і маю певний досвід, бажання та  знання, я  можу застосувати їх для розвитку міста.

Хто становить основну частину ваших виборців?

— Я – корінний мешканець міста й орієнтуюся практично на всіх. Знаю, що серед старшого покоління мене підтримують, багато людей середнього віку — мої виборці, також спілкуюся з молоддю. Розумієте, сьогодні люди хочуть бачити при владі фахівця, і, на мою думку, це має бути комунальник. Комунальник – це господар. Я знаю, що колишній мер Рівного Володимир Хомко – також комунальник. Треба володіти ситуацією в місті. Я знаю проблеми культури й нашої освіти. Я маю досвід і хочу його реалізувати. У мене є багато однодумців, які мене підтримують. До моєї команди входять кандидати в депутати 4-5 скликання, які будуть балотуватись.

Для того, щоб спілкуватися з молоддю, треба бути активним у соціальних мережах. Ваші конкуренти вже зробили це. Ви активний у соцмережах?

— У соцмережах мене немає.  Так сталося, що я не вийшов у цей студентський світ. З одного боку, це – недолік, а з іншого – перевага, бо там багато бруду виливають  на людей. Можливо, після виборів я буду в такий спосіб спілкуватися з молоддю. Коли вже буде конкретика і треба буде знати, чого молодь потребує, а зараз просто будуть виливати чергову порцію негативу, щоб усі  читали й думали: «Ага, а  може Мацун щось не так зробив?»

А ви боїтеся критики?

— Ні, не боюся, я люблю, коли мене критикують, але справедливо. Я відкритий до спілкування, бо знаю свою роботу. Якби провели дебати, мені було б цікаво подивитися, хто з кандидатів прийде.

Чим ви кращий за інших кандидатів?

— На це питання відповість громада. Вони знають, які я займав посади, з ким спілкувався і яку я тримаю позицію. Я прислухаюся до думки кожного. Бо в кожній думці людській є якесь раціональне зерно, і якщо його посадити, воно проросте і дасть свої плоди. От я прислухаюся до думки інших, бо я не командир. Немає такого, що от я прав, а може бути, що не прав.

Хто ваш головний конкурент у боротьбі?

— Я вважаю, що всі можуть бути конкурентами, адже вони подали свою кандидатуру на посаду голови міської ради Острога. Я нікого не виділяю. Я працював із нинішнім мером. Раз він балотується, він думає, що є достойною людиною.

Ви спілкуєтесь з іншими кандидатами?

— Я спілкувався тільки з Опрьою. Він пропонував, щоб ми йшли однією командою, але я відмовився. Якщо його програма краща і мешканці цього потребують, то нехай переконує їх. І якщо це так, то люди проголосують за нього. Зважаючи на таку серйозну агітацію і на кошти, які вкладаються на неї, складається враження, що він людина потужна.

Ви йдете від партії «Батьківщина». Будь-яка партія викликає асоціації в електорату, бо чиїсь сподівання вона виправдала, чиїсь ні. Ви не боїтеся впливу партії «Батьківщина» на вашу репутацію?

— Я просто підтримую програму партії, де говориться про контрактну армію, про продаж землі, про тарифи, хіба це погано?

Я вважаю, що кожна людина, яка щось робить, інколи помиляється. Можливо, в нашого лідера є недоліки. Зараз простежується така тенденція, коли політики намагаються очорнити репутацію один одного перед виборами. Я не помічав, щоб Юлія Тимошенко таким займалася. Я навіть не бачив передвиборчих рекламних роликів, що стосуються партії «Батьківщина». Можливо, це пов’язано з тим, що всі інші партії відчувають у Юлії Володимирівні конкурентоспроможного лідера.

Сьогодні існує 11 партій, з яких «Батьківщина» і «Самопоміч» є сталими, а всі інші партії сформовані під ці вибори. А щодо партійних списків, для Острога потрібна мажоритарна система, щоб громада висувала політика, а не партія, тоді буде все по-іншому.

Ви очікуєте якихось маніпуляцій з боку ваших конкурентів?

— Якщо не очікуєш, то завжди варто очікувати. Я вже не перший раз беру участь у виборах, бо тричі був депутатом міської ради. Я вважаю, що це нечесно обливати один одного брудом перед виборами. Але я сподіваюся на освічений електорат, який знає кожного кандидата. Ну, можливо, двох знає менше – кандидата з Києва та студента з «Острозької академії».

Що ви можете сказати про наймолодшого кандидата, студента «Острозької академії» Роберта Коваля?

— Я з ним не зустрічався і не спілкувався. Можу лише сказати, що людина має потенціал. Він освічений і вважає, що може щось зробити в Острозі. Мене лише турбує те, як можна тільки за 2 роки осягнути проблеми острожан. Ну, можливо, він спілкувався, працював із ними, тому бачить, які існують проблеми і як їх вирішити. Проте скажу зі свого досвіду, це важкувато.

Там,  де ти живеш,  тебе знають за твою працю, знають, що ти за людина і що ти можеш зробити. Тому, мабуть, тут більша перевага буде в мою сторону, чи в сторону діючого мера.

Який у вас план реалізації реформ в Острозі?

— У мене є бажання робити маленькі проекти, які можна реалізувати протягом 1-2 років, а не такі глобальні, які потребують багато коштів.

Хотілося б, щоб тут запрацювала якась промисловість. У планах зустрічі з постачальниками хлібопекарських виробів, щоб хтось зробив у місті міні-пекарню для того, щоб Острог був незалежним. Також є багато питань щодо пивзаводу. Окрім того, хотілося б зробити Острог туристично привабливим містом. Я був на зустрічі з представниками краєзнавчого музею. У них є бажання покращити ситуацію, щоб до нас почало їздити більше туристів.

Також є  питання, що стосуються скверів.  Потрібно  владнати проблеми з тротуаром  біля військового ліцею, а також владнати ситуацію з тим парком, по якому їздить транспорт. Бо там можна було зробити щось для студентів, наприклад, поставити лавки. У нас у перспективі відбудова кінотеатру «Зірка Марсель».  Хочемо зробити його у форматі культурно-спортивного комплексу.

Є багато планів. Я ще не хочу розповідати вам про всі мої ідеї та напрацювання.

А  де взяти кошти на це?

— На сьогоднішні у зв’язку з акцизом пішли трохи надходження у бюджет і можна говорити навіть про його перевиконання.

Треба заохочувати громаду. Мацун сам все не зробить. Потрібно, щоб міська рада співпрацювала з Острозькою академією, з якою сьогодні чомусь немає контакту.

Можливо, це залежить від міської ради. Студенти НУ “ОА” мають такий потенціал! Вони постійно створюють якісь проекти,  до реалізації яких можна заохотити багато людей. Треба бути більш комунікабельним, щоб працювати разом. Бо ви ж молодь, молодь, яка прогресивніша та досвідченіша за старше покоління.

Я вже дуже давно знаю Ігоря Демидовича (Пасічника, — прим. ред.). Він  прекрасна людина, ми спілкувалися і продовжуємо спілкуватися, але чомусь немає контакту.  Коли я був директором «Водоканалу», ми з ним часто знаходили спільну мову і не було подібних ситуацій. Буде так і надалі, якщо громада проголосує за мене і довірить мені цю посаду, бо я знаю, що це таке.

Ви вже співпрацювали з Олександром Шикером. Чи хотіли б ви знову з ним співпрацювати вже на новій посаді?

— Я не думаю, що він захоче зі мною співпрацювати. Не хочу говорити про нього у нього ж за спиною. Розумієте, він – юрист, а я – комунальник, ми зовсім різні люди. Але якщо він виявить бажання і захоче поділитись своїм досвідом, – будь ласка.

Ви радилися з людьми, які вже були мерами Острога?

— Я працював із трьома мерами, практично «лікоть у лікоть». Вони телефонують, підтримують мене, але як такої поради не давали. Справжню пораду я отримав від сім’ї. Можливо, сам би я не пішов. Вони, знаючи мій характер, мою доброту і те, що мені буде дуже боляче, якщо щось не так робиться, підштовхнули мене на цей крок. Я така людина, що все через себе пропускаю. І фільтрую. Я дуже переймаюсь, якщо щось іде не так, або не так люди живуть. Коли  десь якісь люди бідові приходять – це удар для мене. Мені хотілося б, щоб сьогодні всі жили дуже добре.

Якщо ви станете мером Острога, чи залишиться ваша дружина  на посаді головного фінансиста Острозької міської ради?

— Звичайно, це створить проблеми дружині, адже їй доведеться звільнитися. Так склалося,  всеукраїнське об’єднання  сказало: знаєте, Степанович,  у нас немає достойної кандидатури сьогодні виставити в місті на міську голову. Ви знаєте комунальну службу, знаєте всі проблеми. Я йду туди, і мені не потрібно нічого, я не взяточник, не хабарник, хабарі мені не треба. Я тільки прошу здоров’я в Господа Бога собі, своїй родині і все.

Фото: zamkova.at.ua