Канадський фільм про Голодомор в Україні вже у кінотеатрах

Довгоочікуваний фільм “Гіркі жнива” – один із наймасштабніших проектів за роки незалежності України – вийшов у прокат наприкінці лютого. Це перше англомовне кіно про Голодомор 1932-1933 років. У центрі картини – історія про людей, які боролися за життя мільйонів українців, за їх свободу і задля знищення кривавого терору Сталіна.

Фільм знятий канадійськими продюсерами українського походження Джорджем Менделюком, а також Яном Ігнатовичем, який профінансував бюджет кінострічки у $20 млн. Під час Другої Світової війни його батьки були змушені тікати з України в Канаду, а багатьох родичів розстріляли.

“Моя мама мені розповідала, що якось, коли вона зі своєю подругою йшла до школи, то побачила ледь живих від голоду дітей, одягнених у ряднину. Це було в Харкові. Коли пообіді вона поверталася додому, то більшість цих дітлахів уже лежали мертвими. Це так урізалося в мою свідомість, що тільки-но в мене з’явилася можливість створити фільм про ці жахіття, я відразу за неї схопився”, – Джордж Менделюк для ВІКНА.

 

Голівудські актори Макс Айронс та Саманта Баркс зіграли головні ролі – закоханих хлопця та дівчину. На канському кінофестивалі сказали, що це історія, яка ще раз привідкриє світу ту страшну трагедію, яка сталася з українським народом. Покаже правильну картину того, як все було насправді. Важливо, що фільм знімали канадійці з відомими голівудськими акторами – це зайвий раз приверне увагу до нашої історії.

“Це складно, тому що для України – це їхня історія. Історія, що сталася з людьми в Україні. Я звикла говорити з Англією чи Америкою про те, чому так важливо знати цю історію… Мені важко сказати, що українці мають винести з цього фільму. Я сподіваюся, що ми віддали шану цій історії та розповіли настільки правдиво, наскільки це могли”,Саманта Баркс для Радіо Свобода.

Сценарій переписували 12 разів. Зйомки проходили в Україні влітку 2013 року у музеї Пирогово. Фільм монтували під час Євромайдану. Він виходить у прокат у 45-ти країнах світу.

Світлана Моренець