“Лента за лентою”, узвар, повстанські легенди: як пройшов захід на честь 82 річниці заснування УПА (РЕПОРТАЖ)

14 жовтня минула  річниця заснування Української повстанської армії. На честь цього економічний факультет Національного університету “Острозька академія” провів благодійний захід на території староакадемічного музею. 

15:45. “Де ще хустинки?”, “Поклеїш ще листівок?”, “Постав хліб сюди”, – переговорюють між собою організатори заходу. Під час розмов вони підготовляють музей академії до заходу. На стінах висять старі вирізки з журналів, листівки та знімки учасників УПА.

Організатори акуратно розклали смаколики: розрізаний чорний хліб, консервовані огірки, узвар і сухарики — і це все на столі, накритому  вишитим рушником. 

З головної зали доносяться звуки: учасники кавер-гурту “Chinchopa band” налаштовують гітару і наспівують пісні.

Цегляне приміщення прикрашене хустинками, синьо-жовтими та червоно-чорними прапорами. 

Подекуди на стільчиках видніються хустки, а на кріслах — ковдри, аби нічого не припало пилом.

Сподіваюсь, до нас прийде багато людей (сміється). Ну так, у нас патріотична країна і патріотична академія. Тому я думаю, що  такий захід  для Острозької академії характерний, тому має бути багато гостей, — каже організаторка заходу Дарина Йойна.

Хлопець у білій сорочці закликає студентів долучитися до благодійного збору. У руках він тримає листок із цим кодом:“Народ, народ, скануємо QR-код, скидаємо від тридцяти гривень на збір для ЗСУ”.

16:15. До головного приміщення занесли багато стільчиків, адже на всіх їх не вистачало.

Сьогодні неймовірні люди, а точніше, Владислав Макотера, підготував таку штучку для вас. У цьому залі щось не так. Хто скаже, де помилка — отримає прапорець! — таким чином Артем Котюк та Владислав Макотера, учасники “Chinchopa band”, розпочали захід.

Це прапор УПА! Він перевернутий! — викрикнула одна з відвідувачок, якій потім дали прапорець — теж перевернутий.

Також Владислав пояснив, чому захід відбувається 17 жовтня, а не 14 – у день річниці заснування УПА:

Я не встиг привезти колонку, мікрофони, гітару, і тому вирішили зробити [захід] у четвер, бо яка різниця? Ми не прив’язуємось до дати, ми прив’язуємось до настрою!

Гурт почав виконувати першу пісню — “Лента за лентою”. Хоча спершу слухачі не долучалися до співу, згодом потрохи з того чи іншого куточка зали можна почути голоси людей. 

Після кожної пісні один з учасників гурту розповідав байки та легенди про УПА: про “багряного коня”, “невидимих воїнів”, “привида з болота” та інші. 

У перерві між піснями глядачам нагадували про можливість купити прапорці, посмакувати їжу. Владислав Макотера зізнався, що сам варив узвар:

— З цим узваром була дуже весела історія: ми не знали, як він вариться! Ну, гаразд, я не знав, як він вариться! (залом прокотився сміх).

Хлопець ще раз наголосив на важливості донатів на збори: “Чим більше грошей [на збори], тим ближче кінець росії”. 

Наступною піснею була “Ой у лузі червона калина” – час від часу Артем навіть співав без мікрофона, адже зал на весь голос доєднався до виконання пісні. Сет старих пісень завершився виконанням “Зродились ми великої години” та “Любіть Україну”, під час яких усі присутні піднялися та співали разом із гуртом. 

16:35. Давайте зробимо невеличку перерву для того, щоб ви насолодились найкращим, що ми для вас підготували на цьому заході — це сало з огірочками! –  запрошує Артем залу до столу з їжею.

Гості пішли смакувати їжу, яку їм подавали організатори заходу. Хтось їв сухарики і запивав узваром. А хтось був винахідливішим: робив канапки, накладаючи сало та консервований огірок на хліб.

— Це все дуже круто та дуже гарно! – прокоментував атмосферу заходу Артем Котюк, жуючи канапку. – Люблю “Лента за лентою”: у неї гарний сенс. Вона гарно передає атмосферу того часу!

Під час цієї перерви, відвідувачі купують прапорці та фотографуються на фоні декорацій, а учасники гурту та організатори перевіряють звук та перевішують прапор ОУН-УПА.

Доїдаючи смаколики, глядачі повертаються до зали, де вже розпочався сет із більш сучасних пісень: “Сам собі країна”, “Так, я з України” та “Червона рута”.

Владислав Макотера спитав в авдиторії, чи донатили вони сьогодні на ЗСУ і після схвальної відповіді сказав:

— Супер! Ви неймовірні! Можете ще раз поаплодувати собі!

На останній пісні “Червона рута” зал увімкнув ліхтарики на своїх телефонах. Глядачі помахували ними в такт та голосно співали  рядки славнозвісної пісні. 

Подія завершилася виконанням гімну України.

— Захід був дуже атмосферним. Також було цікаво окунутися в атмосферу Української повстанської армії, пісень про них. Я отримала велике задоволення! – відгукується відвідувачка заходу. 

— Думаю, головною ідеєю УПА, яку ми маємо пронести — це боротьба за незалежність України.

Текст пісні “Так, я з України” дуже важливий: у кожній частині України, де літають ракети, є люди, яким нормально спілкуватись російською мовою, вживати російський контент — це монетизація ракет, які потім кацапи шмаляють на території України, – розповідає Артем Котюк про вибір пісень на захід.

Наостанок, після того, як гості розійшлись, а організатори залишилися, Владислав сказав, що головна ідея УПА, яку ми маємо пам’ятати — незалежність України та смерть російської федерації.

Текст: Олеся Петрова

Фото: Максим Рябовол

Leave a comment