Дати лелекам спокій: чи потрібно рятувати птахів?

 «Врятуйте лелек» – кампанія, що активно поширюється соціальними морежами. Спричинено це тим, що лелеки, повертаючись з зимівлі, зустрічаються з повторними морозами.

До руху «врятувати лелек» люди закликають через поширення інформації в соціальних мережах. Насправді ж така ініціативність може нашкодити самим тваринам.

Коли ви хочете допомогти птахам, але не знаєте їхніх фізіологічних особливостей, ви можете нашкодити їхньому життю. Якщо ж ви помітили значне ослаблення лелек та відсутність реакції на будь-які ваші рухи – їх варто тимчасово розмістити в господарських будівлях для обігріву. Ці дії варто вчиняти тільки в разі крайньої необхідності.

На фейсбук-сторінці Львівського державного природознавчого музею розмістили пост, в якому пояснюється, що встручання людини може призвести до більшої проблеми, ніж погодні умови:

«Лелеки, повернувшись з зимівлі або на міграційному шляху, досить часто опиняються у складних погодних умовах. Іноді вони змушені перечікувати зниження температури і снігопади по декілька діб. Найбільшим ворогом птахів є голод».

Працівники Дермансько-Острозького національного природного парку погоджуються з думкою автора посту – орнітолога Андрія Бакотея. Вони пояснюють, що у таких питаннях варто завжди консультуватися з фахівцями:

«Часто їх думка може видатися дещо жорстокою, але це – фахова думка людей, які присвятили життя вивченню цієї проблеми».

Пан Андрій зазначає, що енергетичних запасів птахів зазвичай вистачає, щоб перечекати негоду. Він радить не чіпати тварин, адже їм потрібен спокій:

 «Стоячи нерухомо, вони зберігають енергію і мають значно більше шансів дожити до потепління. Кожен політ – це втрата сил, які потрібні їм зараз як ніколи. Якщо ж ви вважаєте, що птахам конче потрібна Ваша допомога (хоча здебільшого це не так), можна облаштувати для них годівничку».

Як нагодувати птахів: їжу варто залишити на відстані не менш, ніж 50 метрів від перебування лелек, виклавши її на сіні, соломі чи гілках. Основний корм – риба, комахи, гризуни  та земноводні тварини, але ні в якому разі не рослинна їжа (зерно, хліб, картопля, солена риба – заборонені продукти). Вся підготовлена їжа повинна бути подріблена, адже лелеки не здатні її прожувати.

У підгодовуванні потрібно бути обережним, адже їжа може привернути увагу хижаків. Це ще більше зашкодить птахам.

Катерина САФОНОВА

Фото