В Україні з’являться монети номіналом 2, 5 та 10 гривень

Національний банк України презентував нові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Українці зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами  необмежений період часу – доки монети поступово не замістять банкноти в обігу. Тобто паперові гроші номіналом 1, 2, 5 і 10 гривні ніхто не вилучатиме, але нові купюри друкуватися не будуть.

Монети номінальною вартістю 1 та 2 гривні з’являться в обігу вже 27 квітня. Натомість, монети 5 та 10 гривень будуть вводити у 2019-2020 роках.

В. о. Голови Національного банку України Яків Смолій розповів, що Україна може заощадити таким чином близько 1 млрд гривень, адже строк служби монет довший, ніж купюр. Монети можуть перебувати в обізі до 20 років, після чого їх будуть переплавляти.

Крім того, Національний банк припиняє карбувати монети 1, 2, 5 та 25 копійок. Цими монетами можна буде користуватися, але поступово вони вийдуть з обігу.

Новими для українців стануть правила заокруглення загальної суми покупки:

–         сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

–         сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Тобто якщо ви хочете купити буханку хліба за 8 гривень 54 копійки, ви маєте право сплатити 8,50. Якщо ж хліб коштує 8,55, доведеться платити вже 60 копійок.

Застосування цих правил погоджено з усіма державними органами.

Нові обігові монети матимуть сріблястий колір. На всіх монетах зображено малий Державний герб України (тризуб), номінал, назву країни-емітента (Україна) в обрамленні давньоруського орнаменту.

 

Марія ОЧЕРЕТЯНА

Головне фото