Чи може Острог стати туристичною Меккою?

Замкова гора, Велика синагога, музей книги та музей нумізматики, «Острозька академія», числення церкви та монастирі – усе це і не тільки у невеличкому місті Острог. Тут заховано безліч таємниць та цікавих історичних фактів, про які варто дізнатися. Чи може Острог стати таким же туристично привабним містом, як Кам’янець-Подільський, Умань чи Львів?

«Може! Але насамперед для цього потрібна добра воля. Без бажання нічого не буде», – переконана Світлана Позіховська, директор музею Книги та друкарства державного історико-культурного заповідника м. Острог.

Острог дійсно може стати туристично привабливим містом. Для цього треба шукати можливості, залучати інвесторів і все дуже ретельно продумати. Потрібно, щоб в цьому були зацікавлені і міська влада, і районна. Також паралельно можна було б розвивати і зелений туризм. Не всім цікава урбаністична частина. Людям можна запропонувати ночівлю на сіні під зоряним небом або ж навіть домовитися з монахами день побути послужником,а чому ні? Це було б цікаво!

Ще один важливий момент – інфраструктура. Можна було б розробити такий туристичний маршрут, щоб люди залишалися на ніч в Острозі. Для цього потрібно, щоб готелі були на відповідному рівні, щоб вони могли запропонувати номер і для багатого відвідувача, і для малобюджетного. Також слід продумати стоянки для машин, недорогі точки харчування і де провести вечір. Бо дійсно ввечері немає куди себе подіти.

У нас у музеях ніхто не працює на відвідувачів – і це проблема. Я знаю, що наприклад у голландських музеях у відділі залучення туристів працює 14 чоловік. У нас же лише дві людини і екскурсії проводять, і займаються науковою роботою і виконують решту роботи. Мало того, що в нас «обрізані штати», ще і більшість працівників – це люди старшого віку. Якби працювало більше молоді, це було б значно краще, адже у них інше бачення світу. Ще одна проблема наших екскурсоводів – вони не знають іноземної мови, тому коли прижають туристи із закордону нам потрібно залучати екскурсоводів з боку.

Хто в основному є відвідувачами музею: школярі, науковці, туристи із сусідніх областе чи, можливо, самі ж острожани?

Звичайно, що значну частину усіх відвідувачів становлять школярі, які приїжджають сюди на екскурсію, проте часто приїжджають і групи дорослих.

Добре розвивається останнім часом також сімейний туризм . Це так зворушливо виглядає, коли ціла родина з дітьми приїжджає з іншого міста в Острог, разом відвідують музеї. Це дуже добре, що батьки приводять дітей до нас, бо ми повинні їх вчити чомусь, а не казати, що у нас втрачене зомбоване покоління.

Тому варто врахувати таке популярне явище, як домашній сімейний туризм. Треба подумати, куди прилаштувати, щоб їм було цікаво, а не тільки водити їх по музеях. Це може бути дитяче кафе, розважальна «Поляна казок» чи щось подібне.

В період відпусток до острожан часто прижають родичі, знайомі і вони ідуть на екскурсію Острогом. Таким чином місцеві жителі вперше потрапляють в музей, і кажуть «Боже, як тут цікаво, я тут живу, а в музеї ніколи й не був!». Острожанина теж варто зацікавити і треба подумати як. Останнім часом у нас це питання зрушило з місця. Минулого року ми почали співпрацювати із Рівненською філармонією в рамках програми «Музика в замку». Він полягає у тому, що  місцеві жителі приходять на концерт класичної музики, а потім ще й дивиться на експозицію музею.

Які пам’ятки входять в історико-культурний заповідник Острога?

Перш за все, це Острозький замок-музей, якому наступному році виповнюється 100років і він є одним із найстаріших музеїв України. Також це музей книги, такий є тільки в Острозі та у Києві на території Києво-Печерського заповідника. Ще одна складова – це нумізматична виставка, її колекція – це більше 15 000 експонатів. ЇЇ можна розширити, зробити колекцію сучасних грошових одиниць. Ми маємо все, що вийшло на монетному дворі з моменту карбування і друку своєї валюти. Це дуже потужна і цікава колекція. Ще одна експозиція є у селі Вілія – музей Миколи Островського, письменника комуніста. Зараз у зв’язку з законом про декомунізацію та дерадянізацію ми будемо його перепрофільовувати, але все одно це село варто відвідати, адже с. Вілія колись було дуже потужним гончарним осередком.

Заповідник – це не тільки діючі експозиції, а й комплекс пам’яток, які туди входять: Богоявленський собор, Римо-католицький костел, Межиріцький монастир, Татарська вежа та Межовий стовп.

Тож, я вважаю, що в Острозі є на що подивитися, головне мати бажання і правильно розробити туристичний маршрут!

Інна Боровець, Тетяна Оксенюк