Варяги в Острозі, або Як зробити Острог кращим

Чого бояться острожани, як реалізувати бізнес ідею в маленькому провінційному містечку та де придбати портрет ректора за 20 гривень.  Про все це і навіть більше розповіла Людмила Гарарук – директор із розвитку студії HARARUK, директор Благодійного фонду «Українське виконавське мистецтво», засновниця фестивалю «Мистецькі експедиції», активна громадська діячка з величезною внутрішньою мотивацією.

Про варягів.

– В Острог останнім часом приїздять люди «із-за меж». Що ви думаєте про таких людей?

– Я теж вважаю себе певною мірою варягом. Людиною з-поза. Спочатку про людину потрібно дуже багато дізнатися, зрозуміти, хто вона, навіщо вона робить щось і яка кінцева мета її дільності, а вже потім давати оцінку.  

– В острожан є певна недовіра до нових людей.

– Це правильно. Для чого довіряти тому, хто сюди приїхав, у моє місто, і починає щось там розповідати. Я приїхала з Києва і не привезла з собою пакет якихось прейскурантів і цін.  По-перше, я збираю людей змотивованих внутрішнім бажанням робити щось цікаве. По-друге, ми використовуємо лише власне острозький ресурс – інтелектуальний, творчий. Острозька академія як ресурс дуже підходить, а ще музична школа і 3 музеї, замок… Тут і творчі люди і природні декорації.

Моя місія в Острозі – надати імпульс цьому місту.

Допомогти з потрібними комунікаціями і потрібними зв’язками. Оскільки я людина, яка має такі зв’язки, мені цікаво, як спрацює модель поєднання центру (Києва) з маленькими містечками. Я вважаю, що в маленьких містечках величезний потенціал. А найголовніше, що такі проекти в маленьких містах набагато простіше реалзовувати, ніж у мегаполісі.

«Мистецькі експедиції»

 

– Розкажіть трохи про Ваш фестиваль «Мистецькі експедиції».

– Проект «Мистецькі експедиції» розпочався в 2014 році. Ми на пару із Мішелем Терещенком (із 2015 року Мішель Терещенко – міський голова Глухова) запустили його у Глухові. Містечко, до речі, чимось схоже на Острог.

У культорологічних подорожах, які ми здійснюємо, об’єднуються художники, музиканти, журналісти і прості люди, яким цікаво поїхати туди, де вони ще ніколи не були. У місто, яке вже починає бути на слуху. Той формат об’єднання людей із внутрішньою мотивацією, що виник під час проекту, їздити країною і будувати оці “комунікативні коридори”. Ці люди об’єдналися. Їхній склад може змінюватися, але це бажання щось робити завжди є. Вони тримають руку на пульсі, це по-перше, а по-друге, цікава  сама енергія групи, що відправляється в незнайоме місце. Їм цікаво один з одним. Енергія єднання затягує.

У нас вже є дуже вдалий досвід із Глуховим.

– А які ваші перші спогади про підготовку до фестивалю?

– Коли ми приїхали туди вперше, місто мало кого цікавило. Це зараз така реакція на кшталт: Глухів, Терещенко – вау! А тоді, не дивлячись на те, що Мішель був там уже 10 років, і, не дивлячись на те, що Глухів знають як останню гетьманську столицю, там не вистачало от такого поштовху, останнього імпульсу, який би все змінив. От у мене враження, ніби наш із Мішелем проект – це такий собі останній імпульс. Дуже приємно, коли двоє людей, дві різні енергії з’єднуються і народжується нова ідея.

 

«Мистецькі експедиції» – це те, що вийшло на інтуїтивному рівні у той формат, який подобається дуже багатьом людям. Але далеко не всі люди готові інвестувати в це гроші, час та зусилля. Творчі люди дуже легко відгукнулися на цей проект. Музиканти грали без гонорарів, причому музиканти всеукраїнського рівня. Там були люди, яких я знала близько 10 років. Мені прийшла в голову така ідея, чому б ці зв’язки не використати і не зробити якийсь новий проект.

10 років у бізнесі наштовхують мене на думку, що з цього культурного проекту, потрібно робити й інші, що були б прибутковими. Саме культура – це те, що доступно всім.

Цільова аудиторія не лімітована конкретними соціальними або матеріальними факторами. Чому? Тому що на всякий рівень можна знайти достойний продукт.

 

«Острог – Ренесанс»

– Острог-Ренесанс? Як у вас зародилася ця ідея?


– Фестиваль «Острог – Ренесанс» – це своєрідний експеремент. Це новий формат «Мистецьких експедицій». Я хочу подивитися, як за відсутністю спонсорів, багатих покровителів, які будуть давати гроші, як маючи тільки інтелектуально-творчий ресурс, усе-таки зробити модель, яка може давати економічний ефект. Тому що той продукт, який я вибрала для Острога, – це класика, високий продукт.  В Острозі дуже багато смислів. Навіть добре, що це містечко розташоване далеко від якихось масштабних потоків: і людських, і трендових, і революційних.

Адже тут, у тиші, можна просто створити модель. Модель, яку далі можна використовувати для бізнесу. Культура як бізнес.

В Острозі є всі для цього можливості: минуле, Острозька академія, туристичне підгрунття. Є стільки всього розповісти про Острог Україні і світові. Тільки це потрібно загорнути в красиву обгортку, яка може бути прочитана всіма. Надати фінальні штрихи, які будуть зрозумілі й українцю, і європейцю, й американцю.

– В Україні вже були подібні досвіди?


– У нас є такі туристичні центри як Львів, Вінниця, Кам’янець-Подільський, зрештою, районний центр. Там ці фантики вже придумані. Але і вони з чогось починали.  Скільки фестивалів відбувається в Кам’янці, скільки туди приїздить туристів, який там відновлений історичний центр. Але це теж районний центр.

– Чому Острог так підходить для фестивалю такого формату?


– Та я все ж вважаю, що в Острозі більш глибинний смисл на сьогоднішній день. А саме: православ’я, захист своєї землі, Вітчизни та еліта, меценатство. А конкретно, проводячи перший щорічний фестиваль, долучаючи сюди інвесторів, які готові витрачатись на туризм, можна залучити хороші інвестиції в Острог.

Головне – показати людям як в Острозі можна гарно і як добре відпочити.

Особливо цікаво це буде для людей із великих міст. Ось така зміна форматів призводить до того, що ти знаходишся в стані такого вічного натхнення. Ти помічаєш, як багато всього можна зробити в маленькому місті. Ось усі ці напрацювання з мегаполісу відправити в маленькі міста. Вони за швидкий час виростуть у великомасштабні міста.
Оскільки я ставлюся до цього як до бізнес-проекту, не як проекту для власного збагачення, як до проекту, що привабить інших людей, що знають, як заробляти гроші на туризмі. Якщо це вийшло в Кам’янця-Подільского, то Острог, маючи таку історію і таку академію, мусить «апапсовіть» вищезгадані смисли. Я тут таке грандіозне хочу зробити, прямо на мільйон!

 

– Нам відомо, що орієнтовно 90 000 грн уже виділено для проведення й  організації фестивалю. І до мільйону не так уже й довго.


– Старт для фестивалю на разі 90 000. Але це невелика сума. Сума насправді більша. І те, що ця сума виникла в органах міської влади просто так одразу, – це несподіванка. Я не очікувала цього. Я була готова на будь-яку з реакцій. Мені були цікаві дії людей.

– А кого б ви хотіли бачити в Острозі?


-Ми домовилися з адміністрацією Академії про зірок. Я би хотіла, щоби сюди приїхали селебретіз і просто погуляли містом. А там вже і преса підтягнеться і фанати…
Ми домовилися з пані Анастасією (Хеленюк), що студенти проводитимуть соціологічне опитування і там буде питання: «Кого ви вважаєте зіркою і кого б ви хотіли побачити в Острозі?».
А ще – вищий ешелон керування країною. Вам же відомо, що Верховна Рада прийняла закон про святкування 440-річчя «Острозької академії» на всеукраїнському рівні? Так от, мені би дуже хотілося запросити президента нашого, його оточення на святкування нашого фестивалю. Я думаю, що це цілком можливо. Ми будемо розсилати офіційні запрошення офіційними особам.

– Розкажіть детальніше про сам процес підготовки до «Острог-Ренесансу». Що придумано і що точно буде?


Офіційно програму поки не затверджено. Фестиваль проходитиме у два етапи: перший – це підготовчий (11-18 травня), а другий – це сам фестиваль. Розпочинається з Дня захисту дітей, тобто з 1 червня до 8. Буде дитячий бал, якщо академія дозволить зробити цей бал у залі університету. Бо університет – центр перетворення в місті. У нас багато ідей і цілей. Перша ціль:  ми маємо підготувати свій матеріал для кожної аудиторії міста. Від студентів до бабусі. Проведемо таку собі  передфестивальну кампанію у вигляді флешмобів, інсталяцій, арт-об’єктів, музичних нічних сцен та ще багато-багато всього! Я ж казала, що хочу тут забабахати всього на мільйон! Друга ціль – влаштувати такий собі балаган, що виведе острожан зі звичного ритму їхнього життя і допоможе вивести їх на зовсім інший, змінений ритм. Підготовлений до змін!

Я хочу їх переконати, що Острог – прекрасний і що його потрібно любити!

– Ви кажете «ми». А ось це слово кого в себе включає?  


– Зараз організацією займаємося ми, такі дорослі тьоті і дядьки. Я, Ольга Лозюк – керівник відділу культури, Димтро Шевчук – декан гуманітарного факультету «Острозька академія» і Настя Хеленюк – завідувачка музеєм при університеті. Але я впевнена, що ми долучатимемо студентів до організації і волонтерства. Одна людина охопити всього не зможе. В Острозі прекрасна команда.

– А як саме ви плануєте залучати студентів?


– Вони будуть волонтерами на самому фестивалі. Студенти отримають практичний досвід для майбутньої роботи. Кожному студенту буде виданий рекомендаційний лист із печаткою і з повним переліком тих навичок, які він набув під час роботи на базі фестивалю. Можливо ми б видаватимемо якісь невеликі грошові заохочення. До речі, незабаром буде оголошений конкурс найкращого логотипа від Ольги Лозюк, у якому можна буде позмагатися. Я би хотіла, щоби в лого збереглися ось ці автентичні шрифти, щоби була повна назва «Острог-Ренесанс», щоби це виглядало гордо.  Також, ми плануємо провести конкурс на найкращий фестивальний костюм та конкурс аматорських і професійних відео.
Студентів 2500, і цей фестиваль має бути цікавим для 2500 людей.

– Окей, вигода для студентів є, для академії свято. А що ж тоді відійде острожанам після фестивалю?


– Оскільки фестиваль перший, то найбільший фінансів піде на створення відеоряду, поліграфії. На підготовку Острога як майбутнього туристичного центру. Бо Острог не готовий до цього. Тут без гіду не розберешся. Немає ніяких указівників по всьому місту. Якби я потрапила сюди, пропустивши дорожній знак “Острог”, то би не знала, де я знаходжусь. Я не бачила крамниці, де б продавалась поліграфічна продукція про Острог із картою, із картинками чи з текстом. Це ті завдання, які розпочне виконувати фестиваль.

Ми мусимо підготувати місто до самопрезентації. Використовувати те, що є в місті.

Острожани побачать, що їхнім містом хтось опікується. До речі, загадала таку ситацію…Пішла я в один магазинчик, недалеко від Академії, і кажу: «Дайте щось про Острог, на пам’ять». Продавчиня дає мені буклетик рекламний про Острозьку академію за 20 гривень із портретом Пасічника і його найближчих колег. Воно не в’яжется з туристичною потребою.
«Острог-Ренесанс» – це класний інвестиційний проект. Це все потрібно для того, аби туризм в Острозі розвивався і допомагав процвітати місту!..

Олексюк Анастасія