В Острозькій академії закрили медпункт. Чому?

В усіх навчальних закладах ліквідували пункти надання першої медичної допомоги згідно з новою медичною реформою. Острозька академія не стала виключенням, тому на початку другого семестру студенти побачили повідомлення на дошках оголошень – «Медпункт в академії не працює».

Тепер громадяни мають підписувати декларацію із сімейним лікарем. Його вони обирають за власним бажанням і закріплюються за ним. Згідно з цими деклараціями з держбюджету медпрацівникам нараховують капітаційну ставку [тариф на оплату послуг первинної медичної допомоги у розмірі 370 грн на рік за обслуговування одного пацієнта, який підписав декларацію з лікарем – ред.]. Ставка корегується відповідно до вікового коефіцієнта, бо потреби в послугах охорони здоров’я відрізняються в людей різного віку.

Існує п’ять вікових груп. За обслуговування дитини до 5 років лікар буде отримувати чотири капітаційні ставки (1,480 тис. грн), на дитину від 6 до 17 років – 2,2 ставки (814 грн). За первинну медичну допомогу людям у віці від 40 до 64 передбачено 1,2 ставки (444 грн), від 65 років – дві ставки (740 грн).

Як повідомляє ректор Острозької академії Ігор Пасічник, в університеті була ставка медсестри до того часу, поки з Міністерства освіти України не надійшло повідомлення. В ньому зазначалося, що жодних посад медпрацівників у навчальних закладах бути не може. Адміністрація звернулася в Острозьку районну лікарню з проханням надати медичного працівника на 0,5 ставки через віддаленість академії від медзакладу. Університет отримав відмову, в якій зазначили, що забезпечувати первинну допомогу лікарі можуть, якщо студенти й працівники підпишуть декларації.

«Тепер ми хочемо звернутися до Міністерства освіти. Я був би дуже вдячний, якби студенти це підтримали, щоб це звернення було від них до заступника міністрів. Дати як додаток цю відмову, щоб дозволили нам в академії мати хоча б одну ставку медпрацівника. При чому ми не вимагаємо кошти з державного бюджету. Університет знайде свої гроші. Але я не маю права тримати людей, коли немає у штатному розписі дозволу міністерства», – пояснює ректор Острозької академії Ігор Пасічник.

 

Олександр Стратюк – керівник центру ПМСД [першої медично-санітарної допомоги – ред.] стверджує, що є компроміс. Центр ПМСД міг би надати медпрацівника з домовленістю праці на фіксовані дні й години. Але студенти підписали мало декларацій із сімейними лікарями в Острозькій лікарні, тому такий вихід із ситуації зараз є неможливим.  Якби три тисячі студентів віком від 17 до 25 років підписали декларації із сімейним лікарем, то річний прибуток становив би майже 100 тисяч гривень. На цю суму можливо було б закупити необхідні медикаменти й утримувати кілька лікарів і медпрацівників протягом року. Але якщо люди звертаються до одного лікаря, а закріплені за іншим, то медичний заклад зазнає збитків.

«Якби  дві тисячі декларацій підписали, ми би могли зробити якісь дні виїзні, медичний працівник  приходив би в певні визначені години або лікар був би в університеті. А так ми не маємо можливості утримувати там медичного працівника. Оскільки декларацій немає, люди в нас не записані, і по всіх канонах медпунктів не повинно бути», – говорить Олександр Стратюк.

Деякі студенти-першокурсники пояснюють, що підписали декларацію з лікарем ще до того, як вступили в Острозьку академію. А студентка 2 курсу Єлизавета Несен розповіла, чому вона не хоче підписувати декларацію в Острозькій лікарні:

«Я не вважаю, що в Острозі є достатній рівень медичної допомоги. В мене була ситуація цієї осені, після якої я зрозуміла, що не хочу записуватись тут. Треба було зробити кардіограму для змагань із волейболу. Я прийшла в лікарню, і одна жінка мені сказала: “Це останній раз, коли я тобі роблю довідку. Іди до свого сімейного лікаря”. Вона сказала це таким тоном, що я не захотіла обирати лікаря в Острозі. А коли два тижні тому захворіла на пневмонію, то не змогла взяти довідку для навчання. Але я не захотіла їхати в Острозьку лікарню, бо розуміла, що мені можуть не надати належної допомоги. Я поїхала до себе додому.  Також через це є проблема зі спортивними змаганнями. Ми вже півмісяця чекаємо змагань з волейболу, але під час них має бути присутній лікар, якого немає», – розповідає студентка.

Куди ж звертатися студентам у разі хвороби?
До липня 2019 року центр ПМСД приймає всіх пацієнтів, навіть якщо вони не підписували декларацій.

До слова, за статистичними даними, які надав ПМСД, станом на 1 січня 2018 року з 43 635 жителів Острозького району 25 616 підписали декларації із сімейними лікарями.

Надія ЗАЙЧЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

2 Replies to “В Острозькій академії закрили медпункт. Чому?”

Доброго дня! Я вважаю, що наявність мед.працівника в Академії, і в навч. закладах загалом надзвичайно важлива. Я студентка ОА, і я підписала декларацію з лікарем в Острозькій лікарні. Я маю певні проблеми зі здоров’ям і в мене часто є потреба зайти в медпункт… Віддаленість лікарні ускладнює процес медичної допомоги.. Якщо буде летальний випадок, тоді всі зрозуміють до чого призводить відсутність мед.працівника…..

Мій сімейний лікар знаходиться а Рівному, проте я навчаюсь тут і часто потребую консультації з лікарем через проблеми зі здоров’ям. Наприклад, рік назад у мене різко скочив тиск і я могла втратити свідомість навіть посеред дороги. В Рівне я не мала відповідно змоги поїхати, тому якось з допомогою небайдужих людей добралася до Острозької лікарні, де мені допомогли. Зараз такої можливості немає, тобто якщо комусь в Академії стане дуже погано, він буде вмирати практично, а йому порадять звернутись до сімейного лікаря…
Змінювати сім. лікаря на острозького сенсу немає, адже якісь обслуговування та знання значно нижчі ніж в обл. центрі, та і Академію я уже закінчую. То який сенс?

Comments are closed.