У чотириповерхових будинках пропонують проектувати ліфти

У Міністерстві регіонального розвитку запропонували внести зміни до будівельних норм. Відповідно до них багатоквартирні будинки, які мають чотири і більше поверхів, повинні бути облаштовані ліфтами.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе:

Досі у наших ДБН щодо житлових будинків містяться застарілі норми щодо проектування ліфтів – обов’язкове їх встановлення в будинках заввишки 5 і більше поверхів. Ця норма міститься у ДБН 2005 року. У сучасному світі у малоповерховій житловій забудові також мають бути вимоги до більш зручних та комфортних умов проживання людей”, – зазначає він.

*Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Якщо нововведення затвердять, їх впроваджуватимуть в Острозі під час забудови нових будинків, адже у старих будинках побудувати ліфти неможливо. Про це розповів заступник міського голови з комунальних питань Анатолій Лисий.

«Ці норми будуть враховані при розробці проектно-кошторисних документацій. Це входитиме у вартість квартир будинку. Контролюватиме дотримання норм державна будівельна інспекція, яка буде контролювати виконання проектно-кошторисних документів під час будівництва будинків. Під час створення таких проектів існують процедури технічного нагляду та авторського нагляду. Авторський нагляд слідкує, щоб вимоги, зазначені у проекті, були виконані, а технічний нагляд здійснює контроль за якістю будівництва».

У міністерстві також рекомендують проектувати ліфти у триповерхових будинках.