Президент підисав указ про детінізацію готівкових розрахунків

Президент України Володимир Зеленський підписав закони про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі та послуг 20 вересня.

Згідно з законами № 1053-1 та № 1073, підприємці повинні будуть використовувати реєстратори розрахункових операцій (PPO). Простою мовою – це касові апарати.

Причому функцію касового апарата зможе виконувати комп’ютер, планшет чи смартфон. На офіційному сайті президента зазначено, що програмне забезпечення пристроям повинна безкоштовно надати Державна податкова служба України.

З 1 жовтня 2020 року планують увести механізм кешбеку: за порушення вимог щодо PPO споживачеві повертатимуть 100% вартості придбаних товарів, робіт чи послуг.

Президент України також підписав указ ”Про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб-підприємців”.

Згідно з документом, Кабінет Міністрів має створити Координаційну раду з питань розвитку мікро- та малого підприємництва. До її роботи долучать представників громадських організацій, що представляють інтереси малого бізнесу.

Також, з 1 січня 2021 року максимальний поріг річного доходу підприємця підвищується з 1,5 мільйона гривень до 2,5 мільйонів гривень.

Ярослава НІКІТЮК