Українців чекає новий трудовий кодекс: що зміниться?

Трудовий кодекс передбачить спрощення умов для відкриття і закриття робочих місць.

За інформацією офіційного веб-порталу Верховної Ради України Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів працює над новим трудовим кодексом. Про це повідомила Голова Комітету Галина Третьякова на бізнес-коаліції «Порядок денний нового парламенту: діалог громадянського суспільства, бізнесу та влади»2 3 вересня 2019 року.

За словами Галини Третьякової, новий кодекс повинен спростити умови для роботодавців, аби створювати більше робочих місць.

“Це означає, що ми будемо трохи дискримінувати найманого працівника і за це бізнес має включитися в пенсійну реформу другого рівня – отримавши здешевлення на відкритті-закритті робочих місць, трішечки поступитися і 1-2% направляти на створення власних накопичень для громадян” – пояснює політикиня.

Голова комітету зауважила, що треба перейти від допомоги за статусом, (наприклад, особам, що мають чорнобильське посвідчення чи учасникам бойових дій) до допомоги за реальним нанесенням шкоди:

“Ми не маємо коштів, щоб компенсувати завдану шкоду і водночас розмазуємо допомогу на мільйони інших громадян, які нужденними не є. Ми соціальну політику маємо робити адресною».

Ми запитали в адвокатки “Адвокатського бюро Ольги Шминдрук” про ймовірні переваги та недоліки нового кодексу:

“Є в ньому, звісно, моменти, які дають можливість для певного зловживання з боку роботодавців, але і позитивних моментів вдосталь. Головне, що він зорієнтований на ринкові умови праці. Але ніхто не знає, який його в результаті приймуть”,- зазначає Ольга Шминдрук.

 

Анна АНДРЄЄВА