В Україні заборонили встановлювати наземні сонячні панелі

ВерховнаРада України заборонила громадянам встановлювати на землі малі сонячні батареї. Закон  №8449 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії » був ухвалений парламентом 25 квітня.

Спочатку правку про заборону встановлювати домашніх СЕС на землі відхилили, однак після повторного винесення парламент її все ж підтвердив.

В підсумку було вирішено, що отримати «зелений» тариф для сонячних електростанцій  можливо, якщо їх потужність не перевищує  50 кіловат. А встановлювати сонячні панелі на дахах та фасадах будинків можна буде з 2020 року.

Таку заборону урядовці пояснюють тим, що встановлення домашніх сонячних панелей може сприяти підвищенню тарифів на електроенергію. Міністр енергетики Ігор Насалик зазначив, 7,5 тисяч домогосподарств в Україні встановили сонячні електростанції загальною потужністю 160 МВт, а це є високорентабельним бізнесом.

«Коли ви говорите про приватну генерацію, розділяйте споживача і виробника. Міністерство надало можливість до 50 кіловат генерувати «індивідуальникам». Але вони генерують для себе, а не на ринок. Якби ми це не захистили, то нашим споживачам треба було б платити не по 1,06 гривні за кіловат-годину, а по 4 гривні за кіловат-годину. Тоді запитайте у споживачів України, чи готові вони за такими тарифами сплачувати за електроенергію», – зазначає Ігор Насалик.

Однак, є і протилежна думка. Голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус доводить, що приватні сонячні електростанції не шкодять енергосистемі.

«Насправді якраз саме домашні приватні СЕС несуть найменше шкоди та найбільше користі для енергосистеми:

  1. Це дрібна розосереджена генерація, наближена до споживача – середній розмір такої сонячної станції зараз становить 21 кіловат. Розташовані вони від Львова до Сєвєродонецька, від Чернігова до Одеси.
  2. Саме такі СЕС сприяють енергоефективності, бо у мережу можна продавати лише надлишок електроенергії (після власного споживання), тобто є прямий економічний стимул заощаджувати.
  3. Це розвиває середній клас, який може інвестувати 15-20 тисяч доларів у такі проекти».

До слова, у новоприйнятому Верховною Радою законі містяться пункти, які звільняють від ПДВ устаткування для сонячних та вітрових електростанцій.

Надія КРИВКО