Директором  історико-культурного заповідника стане Микола Бендюк або Андрій Брижук

У конкурсі на посаду директора комунального закладу «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» беруть участь реставратор, краєзнавець Микола Бендюк та працівник музею історії НаУ ОА Андрій Брижук.

Микола Бендюк – історик, художник-реставратор Державного історико-культурного заповідника Острога, мистецтвознавець, краєзнавець, колекціонер.

«Це рішення (подати свою кандидатуру – ред.) прийняв після того як в черговий раз побачив, що ченці Межиріцького монастиря знову зруйнували частину земляного оборонного валу, спорудженого ще за часів князів Острозьких»,пише краєзнавець на своїй фейсбук-сторінці.

 

Микола Бендюк виділяє три напрямки роботи на посаді директора: збереження місцевих пам’яток архітектури, проведення досліджень та популяризація музею (робота зі ЗМІ і проведення нових заходів).

«Єдина подія, яку проводить музей зовні, це Замкові гостини один раз на рік. Але й замкові гостини – це подія містечкового рівня, на яку збираються не більше сотні острожан», – зазначає кандидат у мотиваційному листі.

Також краєзнавець пише, що фондосховище та експозиції музею не обладнані системою клімат-контролю. Тому при переході з опалювального сезону стан експонатів, особливо, ікон може погіршуватися.

Микола Бендюк зазначає, що зовнішній стан пам’яток архітектури – поганий, зокрема Мурованої, Круглої, Татарської, Луцької веж, Межиріцького монастиря, Заславської брами. Він розробляє проекти реставрації пам’яток та кошторис.

Конкурент Миколи Бендюка – Андрій Брижук – працівник музею історії НаУ ОА, аспірант університету, співавтор та член ініціативної групи проекту «Культурний барбакан».

«Працюю в музейній та туристичній сфері вже 8 років. Чітко знаю проблеми та перспективи галузі в Острозі. Маючи знання, досвід та бажання до розвитку, вирішив взяти участь у конкурсі на цю посаду. Маю надію на чесну боротьбу та конструктив. Оскільки є лише двоє кандидатів, то брудних речей не повинно бути (бо ясно буде, хто їх використовує). Зрештою, конкурс покликаний знайти кращого керівника для закладу, кращу програму розвитку і, аж ніяк, не зашкодити його репутації», – коментує для Ostroh.Info кандидат.

Андрій Брижук планує оновити образ заповідника (зробити його відкритішим), залучати грантові кошти, розширити послуги музею (створити міжмузейні виставки та сувенірну крамницю), залучити студентів та школядів до волонтерства у музеї.

У своєму мотиваційному листі кандидат зазначає, що директор заповідника повинен, у першу чергу, сприяти інноваційним методикам.

Директора заповідника обиратиме конкурсна комісія (за нашою інформацією, орієнтовно, упродовж тижня).

Марія ОЧЕРЕТЯНА

Головне фото

Фото кандидатів – із фейсбук-сторінок