Про гроші і привиди – інтерв’ю з екс-офіціанткою “Брами”

Одне місто – один нічний клуб – безліч історій. Бійки, рекорди,  гроші, привиди – що насправді за кулісами «Східної Брами»?

Як довго ти працювала офіціанткою?

У “Брамі” працювала близько трьох місяців. Улаштувалася офіціанткою, бо, по суті, в Острозі не було чим зайнятися, а я хотіла знайти роботу і щось змінити. Проте довго я там не пропрацювала.

Що стало причиною звільнення?

Спочатку було досить цікаво – нова атмосфера, нові люди. Однак це дуже швидко набридає, особливо четвер, коли вечір навантажений, то в п’ятницю не особливо хотілося йти на пари, на першу так точно. Тому в один момент я вирішила, що з мене досить.

Також не подобалися різні розборки і те, як реагують на дівчину-офіціантку, усі ці «підкати» набридають. До того ж охоронець не втрутиться, доки ти йому не скажеш, а  коли просиш про допомогу, він каже: «Та потерпи, вони просто п’яні, головне, що гроші платять».

Скільки заробляють офіціантки у “Брамі”?

Заробітна плата взагалі не зрозуміло як нараховувалась. Проблема в тому, що зарплатню офіціанткам видавали не власники, а бармени. Вони вираховували з чайових за якимись незрозумілими відсотками. Узагалі заробітна плата, здається, була 75 грн і вони також мали додавати 25% із чайових, натомість бармени давали від сили 5% і то за дуже хороших обставин. Навіть на свята, наприклад, День академії, коли було багато людей, ми заробляли близько 90 грн, фактично нічого, хоча найбільше чайових приносили саме офіціанти.

Брама 3

Коли збирається найбільше людей? Можливо, є якісь рекорди з відвідуваності?

Найчастіше відвідують “Браму” на свята – це День академії, День студента, Хелловін, а загалом, у четвер найбільше людей. У п’ятницю може бути 2-3 людини за вечір. У суботу – трохи більше, але зазвичай це місцеві.

Найбільша кількість людей була на Хелловін, точну кількість не скажу, але це точно був рекорд.

Брама 2

Хто все-таки частіше ходить до “Брами”: місцеві чи студенти?

Важко сказати. Наприклад, у четвер більше студентів. Проте є чоловік 20 місцевих, які незалежно від дня, завжди знаходяться в “Брамі”. Ці люди вже знають усіх і все, «відчиняють двері з ноги» й відчувають себе, як удома.

Скільки вечірок закінчується бійками?

До речі, не так то вже й багато. Я б сказала 20-25%. Переважно коли свята і є зайвий привід набратися.

Скільки “Брама” заробляє за вечір? Яка найбільша сума була витрачена за вечір?

Багато. Якщо кожна компанія, як мінімум, бере пляшку горілки й сік, то це вже виходить приблизно 140 грн, повторюсь – це мінімум. Також слід взяти до уваги, що нещодавно в них відкрилася кухня. Думаю, за вечір “Брама” заробляє близько 3000 грн.

Пам’ятаю, у мене були чеки найбільше на 1000-1300 грн – це були переважно великі компанії, які щось святкували. А в середньому кожна компанія витрачає, як мінімум, 200 грн.

Які були найбільші чайові?

До 50 грн, але це залежить від того скільки було замовлено і від рівня алкогольного сп’яніння.

Чи є люди, які впливають на відвідуваність, атмосферу?

На відвідуваність й атмосферу позитивно впливає Креативна група «З Ювілейного». Якщо ж говорити про ді-джеїв, то людям байдуже, хто буде за пультом.

Брама 4

Відчувається, коли в місті немає студентів?

Так, це відразу відчувається. Загалом у такі дні й місцевих не дуже багато, бо всі знають, чому вони ходять до “Браму”: «клеїти» дівчат. Тому студенти відіграють важливу роль для закладу.

Були випадки махінацій із квитками?

Звісно, були, а ви що, такого не робили (посміхається)? Усі таке робили. Часто таким зловживають, коли йде великий потік людей і важко зорієнтуватися. Звісно, якщо ви будете таке робити, коли в залі буде 10-15 людей, то це помітно. Були випадки, коли навіть влаштовували розбірки з цього приводу, але нічим серйозним це не закінчилося.

Друзі просили провести безкоштовно, мовляв: «Ти ж тут працюєш»?

Ні, такого не було. Нас попередили відразу, що друзів безкоштовно проводити не можна, самі ж як персонал, будь ласка. Пам’ятаю, коли я обслуговувала 5 столиків і за всіма були мої одногрупники. Спочатку я подумала, що це круто, але коли вони понапивалися і не хотіли платити, то це було не так то вже й круто. Тому друзі в “Брамі” не завжди добре.

Можеш розповісти якісь цікаві, можливо, закулісні історії Брами?

Була ситуація, коли ні з того ні з сього, просто серед вечірки загорілася розетка. Незважаючи на те, що і викликали пожежників, і переглядали відео з камер, причину загорання так і не вдалося з’ясувати.

Окрім рекордної відвідуваності, Хелловін установив рекорд з кількості бійок у залі, їх було 2. Такого раніше не було ніколи. Також на Хелловін привезли дуже багато декорацій, які ми довго встановлювали і які ми потім довго знімали. Напевно, той вечір був найтяжчим.

Також щодо бійок, була ще одна цікава історія, коли побилися дівчата. Це були навіть не дівчата, а жінки, років по 40, які були «изрядно поддаты». Хтось казав, що вони чи то з Оженина, чи то з Нетішина, але приїхали вони окремо, і в той вечір це були дві найгучніші компанії. Не знаю, що вони не поділили, можливо, якогось чоловіка, але в результаті вони почали видирати одна одній патли. Було досить кумедно, бо навіть охоронець був у ступорі й не знав, що робити. Зрештою, усе закінчилося тим, що вони помирилися і далі вже гуляли разом.

Ще одна дуже цікава історія: мабуть, усі бачили намальованого чоловіка-духа біля ді-джея. Коли я запитала, що це, мені розповіли таку історію: кажуть, що “Брама” побудована на місці, де раніше було кладовище. За словами охоронців і всього персоналу, у закладі бився посуд, було чутно кроки, умикалось і вимикалось світло, навіть той самий спалах розетки вони списують на духа. Усе це призвело до того, що вони запросили бабку-шептуху, яка сказала, що тут живе дух, він і не злий, і не добрий, але час від часу може робити різні пакості, тому його потрібно підгодовувати і підпоювати. Після цього вони. власне, і зробили малюнок із цим духом, а біля нього поставили стіл, на якому завжди є якась їжа і чарка горілки, яку за легендами не можна чіпати, бо вхопиш прокляття (сміється).

Брама

 

Артур Краснопір

Фото з соцмережі