Польські театрали показали виставу в острозькій синагозі

Члени польського театрального центру “Брама Ґродзька” показали виставу в острозькій Великій синагозі 12 травня.

“Я думаю, що грати в цій синагозі – це набагато краще, аніж у звичайному театрі. Театр – це храм мистецтва, але ця синагога – це реальний храм”, – коментує для Ostroh.info актор Вітольд Домбровскі.

Вистава від гостей з Польщі – це частина мистецького фестивалю “Острог-Ренесанс”, який розпочався 11 травня і триватиме до 13 числа. Фестиваль проводять уже втретє.

На сцені грав актор Вітольд Домбровскі та музикант Роберт Бжозовскі. Вони розказали та показали острожанам й острожанкам три історії, а четверту частково виконали разом з публікою.

“Я люблю ділитися історіями”, – говорить актор Вітольд Домбровскі.

Вітольд грав польською, проте за допомогою проектора на стіні синагоги відтворили український переклад.

Як повідомляють організатори фестивалю на афіші події, вистава була за творами нобелівського лаурета Ісаака Зінгера Башевіса та головного рабина Острога, керівника вищого навчального релігійного закладу при синагозі (єшиви) 1550 року Мааршала Шломо Лурії.

Організаторка фестивалю, начальниця міського відділу культури та туризму Ольга Лозюк говорить, що між синагогою та фестивалем є особливий символізм: відновлення синагоги розпочалося в той рік, коли вперше провели мистецький фестиваль “Острог-Ренесанс”.

“Ось третій рік ми проводимо фестиваль і ми бачимо, у якому стані синагога тепер! Тому я хочу, щоб сьогоднішній вечір і оцей інтерес людей так само був символічним у нашому місті, і щоб надалі наше місто квітнуло так швидко, як і синагога”, – пояснює організаторка Ольга Лозюк.

Представницю рівненської іудейської общини Вікторію Чимшит запросив на виставу головний реставратор синагоги Григорій Аршинов.

“Дуже гарні враження. Найбільше я запам’ятала нігун. Нігун – це пісня, яку співали, це хасидський наспів”, – говорить Віторія Чимшит.

Студентка Острозької академії Валентина Гуменна прийшла на виставу, аби більше дізнатися про єврейську культуру.

“Завжди чула, що в Острозі є синагога і вона зруйнована, але я так сьогодні зрозуміла, що вона вперше відкрилася для відвідувачів із таким спектаклем, якщо його можна так назвати. Я хотіла це побачити, бути всередині неї і відчувати якийсь дух цього самого фестивалю”, – ділиться Валентина Гуменна.

Ольга КИРИЛЕНКО

фото авторки