Різдво під землею: чорт, янгол і текстиль

Про історію українського Різдва розповідає виставка мистецької галереї Музею історії Острозької академії.

Перед очима відвідувачів та відвідувачок атрибути українського барокового вертепу: колядники, переодягнені у тварин; чорт та смерть; янгол, який тримає над головою зірку Різдва. На стінах галереї – вироби із текстилю, картини та ікони.

Автори цієї виставки – викладачі та студенти Львівської академії мистецтв. З нею Музей історії Острозької академії співпрацює протягом декількох останніх років.

До створення експозиції долучилася відома українська лялькарка Інна Івасюк. Її ляльки-маґозди (традиційні подільські ляльки ручної роботи) створюють атмосферу домашнього затишку.  Різдвяний «павук» – святковий оберіг, який традиційно розмішували у будинку напередодні Різдва і спалювали після Водохреща, сповнений глибоким символічним значенням – вироблений львівською майстриненю Марією Янко. Також тут представлені роботи мисткинь – Галини Гіль, Олени Зальоток, Марії Калинюк, Аліни Навалішеної, Юлії Пінкевич, Оксани Мироневич, Олени Сірої, Галини Черниш, Зеновії Шульги.

         

«Мистецька галерея університету перетворилася на різдвяне свято завдяки багатолітній співпраці Музею НаУОА та Львівської академії. Автентичні ляльки ручної роботи, текстиль, різдвяні прикраси і головне майстерність та любов, з якою вони виконані створюють неповторну атмосферу дива та казки.

 Нам приємно, що митці Львівської академії завжди відкриті до співпраці. Хочу подякувати Зеновії Михайлівні Шульзі за її невтомний ентузіазм, креативність та чудові виставки, які вона організовує спільно з колегами та студентами вже не один рік,» – каже директорка Музею історії ОА Анастасія Хеленюк.

Дехто вже встиг зробити фото з експозицією:
https://www.instagram.com/p/Bc-qHDyBCgi/?taken-at=942658309

https://www.instagram.com/p/BcuW-9XFVaM/?taken-by=nadiia.symonenko

https://www.instagram.com/p/Bc_iCjwjMpG/?taken-by=yulia_whitelaw

https://www.instagram.com/p/Bc-r4jZBHNW/?taken-at=942658309

Виставка у мистецькій галереї триватиме до 15 лютого.

Євген ЯКОВЕНКО

Фото: Віталій Бондарчук