Щоденник воєнних спогадів острожанина

Книгу «Щоденник 1943» Геннадія Руя презентували в Острозькому краєзнавчому музеї 5 жовтня.  

На захід були запрошені віце-консул генерального консульства республіки Польща Марек Запур,  дружина Генадія Руя – Ольга,  викладачі Національного університету “Острозька академія” Олександр Кравець та Андрій Смирнов, педагоги загальноосвітніх шкіл, бібліотекарі міста, курсанти КЗ «Обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою».

DSC06843

DSC06840

Книжкове видання спогадів жителя Острога періоду Другої світової війни – це спільний проект Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку та Рівненської обласної організації «Культурно-просвітницький центр ім. Тадеуша Чацького». Книга видана двома мовами – українською і польською.

У своєму виступі Марек Запур відмітив унікальність спогадів, які відображають достовірність та об’єктивність історичних подій Другої світової війни.

DSC06849

Ольга Олександрівна розповіла,  що у 1944 р. працювала разом з чоловіком у районній управі в Острозі.  В установу приходили голови сільрад і розповідали про події, які відбувалися в селах під час окупації. Ці розповіді стали основою щоденника. Двадцять п’ять років в сімї не здогадувалися про існування щоденника, який зберігав Геннадій Руй. Пані  Ольга випадково знайшла документ у сімейному архіві. Її чоловік не поспішав оприлюднювати свої записи.

DSC06835

Щоденник  вівся в  період з травня 1943 р. по січень 1944 р. Геннадій   розповідає,  як  поводилися окупанти і чим відповідало населення, висвітлює боротьбу партизанських загонів. У січні 1944 року після звільнення міста від загарбників автор щоденника потрапив у партизанський загін ім. Залізняка, яким командував Степанов. Загін прямував у Карпати, щоб вийти в тил ворогу. Перебуваючи у партизанському загоні, Геннадій Руй продовжував вести свій щоденник, в якому описував події кожного дня загону та життя партизан. 82-річний автор записів помер у 2005 році.

DSC06855

Характерною рисою розповідей у щоденнику є дистанція: автор не оцінює описуваних ним подій, не розкриває своїх почуттів, не виражає прихильності до жодної зі сторін. Записи учасника війни сьогодні є правдивим документом подій минулої війни, в щоденнику зафіксовані факти без суб’єктивної оцінки чи власного переосмислення.

Оригінал щоденника Ольга Олександрівна Руй передала на збереження   Острозькому краєзнавчому музею.

Катерина Кравчук