В Острозі відзначили Міжнародний день птахів

7 квітня в музеї книги та друкарства відбулася зустріч, приурочена до Міжнародного дня птахів, який відзначають 1 квітня. Організували захід працівники музею спільно із представниками Національного природного парку “Дермансько-Острозький”.

*Міжнародний день птахів проходить у світі щорічно в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Це – річниця Конвенції з охорони птахів і час їх прильоту з місця зимування.

У музеї провели фотовиставку під назвою «Життя птахів», де було представлено робити орнітологів та спостерігачів за птахами  Віктора Бондарця, Василя Дячка, Василя Ільчука, Ростислава Журавчака та Поліни Тимкової.

Також під час зустрічі орнітологи проводили майстер-класи та розповідали про те, як зацікавилися вивченням птахів. Організатори продемонстрували підготували презентації та експонати, на яких птахи зображені як символи: рушники, сорочки, прикраси, стародруки та рукописи.

«Музеї повинні бути майданчиками для спілкування та реалізації різноманітних заходів, і, оскільки думаємо над цією ідеєю, то періодично дивимось у календар. Побачили що існує таке душевне свято, як приліт птахів, що пов’язане з етнографічними та народними традиціями, і вирішили спробувати. Поступово виникали ідеї, які нанизувались одна на одну: фотовиставка, птахи у стародруках та біблійній тематиці, і обрядове печиво», – розповідає про історію створення заходу завідувачка музею Світлана Позіховська.

У кінці заходу організатори запропонували ідею організувати екскурсію для спостереження за птахами, що дозволить побачити їх у дикій природі.

Катерина ЯЩУК