Випусникниця ОА розповіла, як стала стипендіаткою Президента

Голова Рівненської обласної спілки письменників України та випускниця Острозької  академії  Ірина Рачковська потрапила у список на отримання стипендії Президента для молодих письменників. Її кандидатуру та ще 30 інших творців зі всієї України відібрали на засіданні комісії Міністерства культури.

Після підпису відповідного указу Президентом, Міністерство підготує документи для виплати стипендій. Стипендію призначають у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Зараз це 1 921 гривня. Виплати здійснюватимуть щомісяця протягом року.

Письменниця розповіла, чого очікувала від конкурсу:

“Як і кожна людина, яка подається на конкурс, звичайно очікувала на відзначення, на перемогу. Багато хто мене підтримав, надав відповідні документи. Справді відгукнулось дуже багато людей. Чесно кажучи, не думала, що у мене такий тил. Дуже приємно і несподівано. Не вірити в цю перемогу було неможливо”.

Кому завдячуєте такою відзнакою?

“Щиро дякую Рівненській облдержадміністрації, котра надіслала відповідний лист, де було зазначено усі комісії, в які я входжу, праці, заходи, що проводяться з моєї ініціативи управлінням культури. Також завдячую моєму улюбленому викладачеві та професору Петру Кралюку, а також відомому письменнику, видавцю, літературному критику Сергію Пантюку за їхні рекомендації. Важливою була їхня думка”.

—Як проходив відбір? На що Міністерство звертало увагу?

“Насамперед мене оцінювали як письменницю. У мене є 5 поетичних збірок, одне краєзнавче видання та одна прозова книга «Пластилін». Я думаю, листи підтримки від організацій, де я працюю відіграли дуже важливу роль”.

—Чи були ще рівняни серед учасників?

“Так. Участь брали вихідці з Рівненщини, а саме Ксенія Циганчук та Ірина Мельник”.

—Чим займаєтесь зараз? Готові вражати чимось новим?

“Зараз у мене готується прозове видання «Та, що народилася із зеленим волоссям, або нон-фікшн для інакшостей». Обіцяю, буде щось цікаве. Обов’язково завітаю з презентацією в Острог”.

До слова, у 2018 році в Ірини Рачковської вийшов друком детективний роман з елементами психологізму “Пластилін”, за який письменниця отримала премію Уласа Самчука. Це сьома книга авторки.