З Острога на сцену Нацвідбору Євробачення: інтервʼю зі співачкою Ольгою Свинарчук

Ольга Свинарчук — 15-річна острозька співачка, учасниця минулорічного фестивалю “Чорноморські Ігри”. 3 лютого виступила на сцені Національного відбору на Євробачення 2024. 

Про залаштунки Нацвідбору, участь у конкурсах і знайомство з українськими артистами Ольга розповіла Ostroh.Info.

— З чого ти розпочала свій шлях у співах?

— Серйозно займатися вокалом я почала у 7 років у колективі народного вокального ансамблю та студії естрадної пісні “Вернісаж” у Нетішині в моєї творчої вокальної мами — Ольги Дьячиної. А от солісткою я стала випадково. У школі завуч з виховної роботи попросила відзняти відео для конкурсу, але не сказала для якого. Через пів години після того, як ми відправили відео, прийшла відповідь: “Вітаємо! Ви стали учасником обласного етапу конкурсу “Яскраві діти України“. Це був дуже крутий благодійний проєкт, де я посіла 2 місце.

— Ти лауреатка та переможниця низки вокальних конкурсів, як в Україні, так і за її межами. Які з них стали для тебе фаворитами?

— Так, за ці майже 7 років я була на конкурсах у багатьох країнах. Наймасштабніші та найцікавіші для мене — це Summer talent league (Іспанія), Christmas talent league (Литва), Riga Symphony (Латвія), United kids (Польща), проєкт “Сонце ЗА нас” у Києві та “Вернісаж.ЕнергоФест” у Нетішині.

Фото: Ольга Свинарчук

— Який випадок чи ситуація із виступів запам’яталися тобі найбільше?

— Хочу згадати свій перший конкурс, коли мої друзі зі школи і з “Вернісажу” приїхали мене підтримати. Перед виходом на сцену всі учасники були за кулісами, а я збиралася розплакатись від страху. Моя старша колега і подруга, яка була запрошена туди виступити, так класно мене підтримала на той момент, що ті слова запамʼяталися назавжди. Вона мене обійняла і пояснила: якщо мені подобається те, що я роблю, не варто боятися і робити це в півсили. Якщо я хочу бути артистом, то всі свої емоції і переживання варто залишати під сценою.

— Влітку ти стала півфіналісткою Чорноморських Ігор 2023 у віковій категорії 14-17 років. Як тобі вдалося туди потрапити?

— На цей конкурс відбір заявок відбувався онлайн. Загалом було надіслано понад 600 заявок, і мені вдалося потрапити в цей список. До речі, це був надзвичайний день, бо ми збирали валізи з конкурсу в Іспанії і я думала, що попереду літні канікули. Але сталося не так, як гадалося, бо це був конкурс довжиною в місяць. Ще в автобусі з Іспанії я почала вчити пісні, які планували виконувати з зірками на Чорноморських Іграх. І буквально за тиждень ми вже репетирували та записували у студії пісню “Розквітай” зі Світланою Тарабаровою З цього конкурсу також запамʼятався виступ з NK, де я була однією з чотирьох солісток. 

— Ти взяла участь у номері учасниці дитячого Євробачення 2023 Анастасії Димид та співачки Світлани Тарабарової на цьогорічному Нацвідборі на Євробачення. Як це стало можливим?

— Я потрапила в хор номеру Анастасії Димид завдяки запрошенню команди Чорноморських Ігор. Підготовка тривала тиждень, до Києва зʼїхались вмотивовані і талановиті діти з різних куточків України. Ми працювали з хореографом-постановником Данилом Дємєхіним, узгоджували костюми зі стилістами та режисерами.

Фото: Ольга Свинарчук

— Що можеш розповісти про залаштунки Нацвідбору?

— Зірки та учасники гримуються та репетирують, розмови про творчість, про проєкти, така собі чітка залаштункова суматоха. Наша репетиція в день зйомки розпочалася вже о 7:30 ранку на знімальному майданчику з обіймів авторки пісні Світлани Тарабарової. А малу Настуню ми називаємо Квіткою, на честь її пісні. Після цієї репетиції ми мали годинку перерви і мені вдалося зробити селфі з Alyona Аlyona, яка виходила з машини. Хоча все трималося в таємниці і охорона навіть заклеїла камери на наших телефонах при вході на репетицію. Цікаве відчуття, коли поруч з тобою перевдягаються Руслана, Калуш, Pianoboy, Тіна Кароль і вас гримує один візажист. Завершилась зйомка нашого номеру після 22 години. Після трансляції ефіру нам писали і телефонували знайомі та друзі, казали, що впізнали та раділи разом зі мною такому досвіду.

Фото: Ольга Свинарчук

— Хто з учасників українського Національного відбору на твій погляд мав найкращий виступ?

— Не можу виділити когось конкретного. Для мене всі учасники були класні, творчі та талановиті. Наприклад, Melovin — це профі, бо коли дивилася його виступ, складалось враження, що він співає під плюс, настільки крутим і стабільним був цей номер. Yagody — дуже цікаве виконання, костюми, саме такий стиль заходить і мені, тому проголосувала за них. Nahaba — незвичний для нас стиль виконання, і взагалі не схожий на москальську групу. 

Фото: Ольга Свинарчук

— Після закінчення школи ти плануєш і надалі займатися музикою чи обиратимеш іншу спеціальність?

Планую і надалі професійно займатися музикою та вокалом. Вважаю, що сьогодні людина, яка хоче чогось досягти, не може обмежитись вибором лише однієї професії, але музика для мене залишається основним напрямком.

Вероніка Зінчук