Приміщення школи №3: яким дітям туди ходити

За адресою Івана Вишенського 3-А розташована біла одноповерхова будівля з пластиковими вікнами. Біля неї немає асфальтованого покриття. Навколо – церква, спортивний майданчик та жовтий корпус. Усередині – коридор, пофарбований в блакитний, кабінет фізики, трудового навчання, бібліотека та дві кімнати для першого класу. Перед останніми – дерев’яні шафи з пластиліновими кривими фігурами. Їх зробили діти.

Зараз ця будівля – один з корпусів школи №3 на Новому місті (мікрорайоні Острога). Також ця будівля – потенційний інклюзивно-ресурсний центр.

У випадку, якщо центр стане з потенційного – діючим, пластилінові фігури разом з книжками та дітьми переїдуть у головний жовтий корпус, у якому для них немає місця.

Інклюзивно-ресурсний центр (далі – ІРЦ) – це місце комплексної роботи з дітьми, які мають проблеми з мовленням, зором, слухом, опорно-руховим апаратом. У такому центрі працюють логопеди, психологи, реабілітологи.

Коли постало питання про створення ІРЦ в Острозі, створили спеціальну комісію, яка займається пошуком приміщення для центру. Начальниця відділу освіти Людмила Кухарук говорить, що з комісією вони подивилися всі можливі будівлі в Острозі, навіть спецзаклади.

На кінець лютого комісія прийшла в школу №3.

 

«Прийшли до нас, сказали, що хочуть подивитися, шукають місце для інклюзивного центру, то я показала все, пояснила, що місця немає у нас», – директорка школи №3 Любов Тимчук.

 

Згодом на сайті міськради з’явилося рішення (від 28 лютого) про створення ІРЦ за адресою Івана Вишенського 3-А, тобто в одному з приміщень 3-ї школи.

«Тоді мені подзвонили батьки, ми пішли до Олександра Федоровича [міського голови – авт.], щоб він нас почув. У нас була одна мета – прийти і сказати: «Олександре Федоровичу, почуйте нас. Ви випускник цієї школи, ви навчалися в цій школі, у нас місця немає».

Після обговорення з міською владою проект рішення з сайту прибрали, а склад комісії змінили: туди увійшли батьки дітей, що вчаться у 3-їй школі, та депутати, які живуть на Новому містечку.

Директорка 3-ї школи Любов Тимчук пояснює, що інклюзивний центр в Острозі потрібен: у 3-ій школі є шестеро дітей з інвалідністю.

В Острозі дітей з інвалідністю – 168
за інформацією начальниці міського відділу освіти Людмили Кухарук

Проте створення центру за рахунок забирання місця в інших дітей директорка школи вважає неправильним.

Зараз у цьому корпусі розташована майстерня, клас фізики з необхідним обладнанням, дві кімнати для першого класу (навчальна та ігрова) та шкільна бібліотека.

Любов Тимчук  каже, що в головному корпусі немає місця для цих кабінетів: у всіх класах йде навчання, скрізь сидять діти. Якщо забрати з приміщення перший клас – якомусь іншому класові доведеться вчитися в другу зміну, бо класних кімнат на всіх не вистачає.

«У відділі освіти пропонували забрати учительську, але ж вчителям також треба десь роздягнутися, відпочити, якщо у них вікно, чи вчителі мають ходити коридорами, не маючи навіть, де зняти пальто? Я запропонувала під учительську кабінет директора, але ж у нас 20 учителів, вони сюди просто не влізуть, це не підходить нам. Було запропоновано забрати для учительської кабінет практичного психолога, а психолога помістити разом з медичною сестрою, у медпункті. Ви розумієте, який це абсурд? Діти йдуть до психолога, щоб розвантажитися, а психолог не просто сидить у кабінеті, він проводить ту ж психокорекційну роботу. То створити центр треба, а у школи забрати той же самий кабінет психокорекційної роботи?

Якщо ще клас можна перенести сюди [у кабінет директорки – авт.], то бібліотеку – ні. Було запропоновано у відділі освіти перенести бібліотеку у підвал, де немає світла, немає вентиляції, вікон. Сьогодні перенести підручники, які покриються пліснявим грибком, а потім давати дітям в руки?», – Любов Тимчук.

Начальниця відділу освіти Людмила Кухарук пояснює, що створення такого центру передбачає законодавство, і не створити його – вони не можуть.
На її переконання, центр варто зробити на території школи-інтернату для дітей з вадами слуху, бо є відповідні умови. Проте заклад знаходиться у підпорядкуванні управління освіти Рівненської облради, а не відділу освіти Острозької міської ради:

«Була колегія в управлінні, я підходила до начальника. Ми з ним говорили про цю проблему. Він сказав, що окремого місця для центру там немає».

Вибір третьої школи як потенційного місця для розташування центру Людмила Кухарук пояснює тим, що зі 168 дітей, яким потрібні послуги цього центру, 68 живуть на Новому місті. Також додає, що умови навчання першого класу в цьому приміщенні не відповідають вимогам нової української школи, і дітей треба обов’язково забрати в основний корпус.


Учителька першого класу третьої школи, яка працює з дітьми в цьому корпусі, пояснювала, що для першого класу окреме приміщення – це зручно. Кімнати теплі. У дітей є власний простір для ігор.


Начальниця відділу освіти також повідомила нам, що вони зверталися в міністерство з проханням передати деякі приміщення Острозького ПТУ під цей центр.

Остаточного рішення щодо приміщення центру ще немає. На сайті міськради зараз є проект рішення щодо приміщення школи №3, у якому вказано:

«Визначити, тимчасово, місце розташування Інклюзивно-ресурсного центру (ІРЦ) м.Острога за адресою: м.Острог, вул.Івана Вишенського, 3-А»

Питання щодо розміщення ІРЦ немає в порядку денному чергового засідання міськради 30 березня. За словами начальниці відділу освіти це питання розглянуть у квітні.

Ольга КИРИЛЕНКО

фото: Владислав БОЙЧЕНКО