ОА без сміття: сортуємо

З 1 січня 2018 року українці та українки зобов’язані сортувати сміття. Це передбачено Законом України “Про відходи”. Закон прийняли, а з культурою сортування відходів людей не ознайомили. На цій хвилі збільшилась кількість організацій, які піклуються про інформування та залучення населення до сортування. Однією з таких організацій є «Україна без сміття».

«Україна без сміття» українська громадська організація, діяльність якої спрямована на впровадження культури сортування побутових відходів в Україні та поширення ідей соціального підприємництва у цій галузі.

Ця організація працює з лютого 2015 року та поступово охоплює окремі регіони України. Острог також долучився до проекту. Ми поспілкувались з координаторкою проекту в Острозі Катериною Гвозд. Далі – слова координаторки.

Ми – частина проекту громадської організації «Україна без сміття». Мета цього проекту – сортування сміття. Наш координатор з Києва  – Влада Меркулова, ми постійно контактуємо з нею. Цей проект спрямований на студентство. Його також організовують у Чернівцях у Буковинському університеті, у нас і, ніби, ще в Києві планують.

Катерина розповіла нам, що кошти за переробку сміття підуть на додаткові стипендії студентам і студенткам Острозької академії.

Ці кошти будуть надходити академії, яка виплачуватиме їх окремим студентам. Щодо критеріїв відбору стипендіатів, то їх ще не визначено, адже проект тільки починає діяти. Якщо будуть успіхи – а я думаю вони будуть, адже до нас долучились більше двадцяти людей і це не межа, – то ми вирішимо питання відбору студентів з адміністрацією та бухгалтерією.  Я сподіваюсь, що це буде корисно для тих людей, які дійсно хочуть проявити себе. Це буде своєрідною мотивацією і просто приємним бонусом.

Ректор тільки за, він дуже задоволений, адже це освічена людина, яка дбає не тільки про студентів, а й про весь Острог. У майбутньому в нас є плани залучити місцевих жителів.

Особисто мене надихнуло те, що зараз в Україні дуже багато активістів борються за те, щоб в нас було чисте середовище. На жаль, молоді люди мають проблеми з владою, їх арештовують і обмежують у реалізації ідей. Я б хотіла в академії реалізувати ідеї сортування сміття на законній основі. Звичайно, це принесе користь людям. Ми не зможемо очистити всю планету, але все починається з малого.

Катерина розповіла, що їхня команда – це ті небайдужі, які відгукнулись після презентації в академії організації «Україна без сміття» та однойменного проекту.

Про цей проект я дізналась на презентації, коли перші та другі курси зібрали в одній аудиторії. Розповідали доволі змістовно. Мене це захопило і я зрозуміла, що люди починають проявляти інтерес до вирішення екологічних проблем. Окрім мене, у проекті беруть участь мої заступники. У кожного підрозділу є свої виконавці. Ми також займаємось написанням методички. Заступник з медіа – Анастасія Косенко, з логістики – Любов Музичук. Логістика – це такий гамір, коли потрібно дізнатися, яку нам кімнату виділили для контейнерів, зібрати всіх в одному місці, загалом різні технічні питання.

На сьогодні контейнери для відходів вже стоять в Острозькій академії. Катерина розповіла, що контейнери виготовлені з картону, вони розраховані на тривале використання. Кошти на них надала громадська організація.

Є окремі контейнери для паперу, скла, пластику і  тетрапаку (змішаний папір, картонні коробки). Вони будуть на території академії: у головному корпусі, на кафедрі романо-германських мов, у господарській частині.

Підготовку до проекту проводили поетапно: медіапроект – розповсюдження інформації в соцмережах, у нас є аккаунт в Інстаграмі, плануємо створити спільноту в Фейсбуці; саме сортування сміття; логістика; залучення інших студентів до роботи, адже коли люди бачать, як ми виходимо в своїх новеньких світшотах з цими контейнерами, вони звичайно запитують про проект і готові допомагати.

Ми плануємо організовувати тренінги, лекції.  Це будуть також зустрічі з нашими координаторами. Вони з радістю приїжджатимуть в Острог, щоб поспілкуватись зі студентами. У нас була екскурсія в Рівне на станцію сортування сміття. Разом з team-лідерами ми плануємо поїздку в Карпати. Організатори роблять максимум для того, аби залучати до проекту якнайбільше людей. Після канікул всі були сонні, а зараз всі вмотивовані. Це все розростається, і з кожною зустріччю із громадською організацією «Україна без сміття» ми отримуємо новий досвід та інформацію, вчимося втілювати це самостійно.

Я з Житомирської області, місто Лугини. У нас такі проекти не проводять, але в гімназії, де я навчалась, були певні заходи: ми щовесни прибирали береги річок, вулиці. Люди до цього звикають, але проблема в нашому менталітеті – моя хата скраю, нехай учні цим займаються, а я буду спостерігати.

Це не перший мій досвід організації проектів. У своєму місті я займаюсь організацією музичного фестивалю «Молот». Завдяки цьому я маю значний досвід у спілкуванні з людьми.

Особисто для мене цей проект – можливість чогось навчитись і показати людям, що це дійсно працює. Я хочу, щоб в кожного виникли питання щодо захисту планети, майбутнього не лише [стосовно – авт.]своєї родини, а й людей навколо.

Катерина каже, що в Острозі сортувати сміття ще не призвичаїлась, але вдома вже сортує.

Починаючи з лютого, коли проект почав діяти, я вдома самостійно вчилася. Я також призвичаїла батьків та друзів. Це важливо – впливати на близьких позитивно.

Острог – це маленьке місто. Завдяки студентам будь-яку ідею можна реалізувати. Я сподіваюсь, що жителі стануть більш свідомими, оскільки я не раз помічала, що на вулиці стоять сміттєві баки для скла, пластику і було б добре, якби вони ними користувались.

Наше глобальне завдання – щоб всюди були окремі контейнери і люди їх не ігнорували.

Ольга ЛЕЛЮХ
фото: Анастасія Тух