Як проходить день в острозькому Дія.центрі (РЕПОРТАЖ)

Дія.центр — сіра будівля посеред проспекту Незалежності. Декілька кабінетів усередині досі освілюють лампи — робочий день ще не закінчився. На даху майорить синьо-жовтий прапор. Попри морозний вітер на вулиці, люди раз за разом штовхають головні двері, з метою вирішити свої справи.

Одразу навпроти входу висять кольорові таблички, які описують цінності центру. Ліворуч – невеликий кабінет з ключами, праворуч – Пункт незламності. 

Ірина Климчук – заступниця начальника управління, йде коридором повз кабінети працівників, звідки чутно лише тихе клацання клавіатури та шурхотіння паперу. Дорогою на стінах – таблички з інформацією для відвідувачів. 

В одному з численних кабінетів сидять чоловік із жінкою. Це – адміністратори. Вони вітаються з відвідувачами, паралельно виконуючи свою роботу. Сьогодні їх лише двоє.

«Загалом у нас 6 адміністраторів. На жаль, інші захворіли. Тут Валентина Григорівна та Іван Богданович, — кидає Ірина Климчук погляд на своїх колег і продовжує, — наша робота — надавати людям довідки, витяги. Людина звертається за будь-якими документами, які є в нас у переліку, і ми зобов’язані його видати. Валентина Григорівна у нас по земельних питаннях, послугах держгеокадастру, нормативно-грошовій оцінці і витягам з державного земельного кадастру»

Уздовж задньої стіни кабінету простягаються книжкові полиці, менш ніж на половину заставлені папками з документами. На кожному столі рослини, а поряд з диванчиком стелаж, відведений для кількох грамот та подяк.

«До нас приходять люди всіх вікових категорій. Від студентів за реєстрацією місця проживання, до старшого покоління, бо в основному переписують землю, оформляють будинки та нерухомість. Багато ВПО, які реєструються в управлінні праці. З першого по п’яте число кожного місяця власники, які розмістили безкоштовно внутрішньо переміщених осіб, приходять до нас, пишуть заяву і отримують компенсацію на житлово-комунальні послуги. У ці дні особливо багато людей», — продовжує заступниця начальника управління.

Через реєстраторів та адміністраторів тут можна отримати понад 400 адміністративних послуг. Загальна кількість звернень за 9 місяців 2023 року — 26 924. Найбільш популярними послугами за цей час була видача витягів про реєстрацію місця проживання – 4624 рази та послуги соціального характеру – 2292. Наприклад, «єМалятко», ділиться Ірина. Тут можна зареєструвати новонароджену дитину і одразу отримати свідоцтво про народження, ідентифікаційний код і зробити реєстрацію про місце проживання.

Іван Галич – молодий чоловік з бородою, вдягнений у сорочку в клітинку. Він зосереджено закінчує друкувати документи і прощається з відвідувачем. Каже, що робота в Дія.центрі його цілком влаштовує. 

«Я колись ще обирав колишній ЦНАП, який був значно меншою організацією. Після закінчення університету розглядав різні варіанти і так сталося, що запропонували цю роботу. Майже, як і у всіх тут. У цілому мене тут все влаштовує. Невеликий дружний колектив, гідні умови праці, хороше ставлення з боку керівництва. Було багато різних ситуацій, всіх і не запам’ятаєш. Наприклад, дуже часто людей неправильно скеровують, і вони самі не знають, що хочуть. Тому потім це все довго виясняється», — ділиться чоловік.

Підліток Владислав прийшов до Дія.центру зі своїм другом. Поки один із хлопців розмовляв з адміністратором, другий чекав на сірому диванчику для відвідувачів.

«Я звернувся, щоб оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Мене проконсультував приємний та ввічливий чоловік, чудово мені все пояснив та надав потрібну інформацію. Проте деякі послуги наразі недоступні, і доводиться їхати в інше місто», – каже Владислав, хмурячи брови.

Кабінет заступниці начальника управління — невелике приміщення з простим дизайном. На столі комп’ютер, принтер, папки з документами та канцелярія. І, як і в усіх інших кабінетах, декілька рослин. Жінка розповідає, що до Дія центру змінила низку посад в адміністрації, а після початку децентралізації і об’єднання міста з районом, її перевели сюди — у ЦНАП міської ради. Віднедавна — Дія.центр. 

«Мені подобається тут працювати, бо тут досить комфортні умови, я звикла до цієї роботи і вважаю її корисною. Коли людині вдається допомогти, це також приносить задоволення. Є у нас різні клієнти. Буває й таке, що виходять незадоволеними. Є категорія острожан, які ходять до нас постійно, і їм все не так. Але стараємося вирішувати це без конфліктів. Зазвичай у нас по 20 відвідувачів, а може й 30 бути. Як у які дні», — згадує Ірина Климчук.

Наступний кабінет також невеликий і схоже розставлений. Перший, хто у ньому трапляється — Сергій Анатолійович, реєстратор нерухомості. Схилившись над компʼютером, спокійним тоном просить не фотографувати його. Заступниця начальника управління посміхається і просить Анатолійовича «не бурчати». 

У коридорі літня жінка повільно йде, озираючись навколо.

Кого ви шукаєте? – запитує Ірина і підходить до неї.

Відділення ЦНАПу.

Це і є ЦНАП. Питайте, що ви хотіли?

Довідку про зареєстрованих осіб.

Вам туди, — заступниця начальника управління вказує на двері праворуч.

У кабінеті з величезним книжковим стелажем, повністю заваленим білими папками, можна побачити працівницю по зверненнях громадян – Світлану Семенюк. Усі заяви, що пишуться на міського голову, реєструються у неї. Далі – архів. 

«Сюди навіть студенти приходять на практику. І міжнародні відносини, і юристи були. Була в нас нещодавно дівчинка, то доволі довго тут працювала. Перешила і перескладала всі папки Світлані Валеріївні. Багато допомагала», — розповідає Ірина Климчук.

З одного боку коридору є вхід з пандусом для людей з інвалідністю. Також тут розмістили волонтерський склад. Начальник управління Костянтин Кирилюк ділиться, що раніше сюди привозили гуманітарну допомогу з Європи, а зараз допомагають місцеві.

«У нас є відповідальна за волонтерський штаб особа, до якої підходять військовослужбовці. Загалом, ми орієнтуємося на місцевих, проте також допомагаємо і їхнім побратимам. Це, наприклад, термобілизна, футболки, пледи, продукти харчування, обігрівачі, мийні засоби, палево. Було більше допомоги, коли з Європи надходила гуманітарка. Тепер це все, здебільшого, купується міською радою. Волонтери ще часто привозять», – розповідає Костянтин.

Начальник управління, жестикулюючи, додає, що Дія.центр планують зробити більш інклюзивним. А ще облаштувати хаб для містян, де можна буде проводити тренінги та конференції. Також створити дитячий куточок зі столиком і розмальовками, де відвідувачі зможуть залишити своїх дітей, поки отримують послуги. 

«У найближчому майбутньому плануємо зробити паспортний стіл і дуже давно вже цього хочемо. Але проблема в тому, що паспортна установка, процедура та підключення дуже дорогі, й ми беремо участь у грантовій програмі, щоб отримати обладнання безкоштовно. Тут це буде користуватися попитом, бо в Острозі ліквідували відділ міграційної служби. Паспортні послуги дуже поширені, тому люди змушені їздити у Здолбунів, Рівне, Нетішин, щоб отримати ту саму ID-картку чи закордонний паспорт», — розповідає Костянтин про найближчі плани. 

Юлія Шмулик, Валерія Мартинюк