Акційний сирочок в АТБ: як грамотно розпоряджатися грошима?

Гроші. Кожного дня ми приймаємо рішення щодо них: сплатити податки, купити акційний сирочок в АТБ чи відкласти на велику покупку.

Наша журналістка Анастасія Грунтківська вважає, що гроші є дуже важливим аспектом нашого життя. Тому вона знайшла дослідження і поспілкувалася з докторкою економічних наук, щоб розповісти, як і де навчитися грамотно розпоряджатися грошима.

Що таке фінансова грамотність?

Фінансова грамотність — це сукупність знань, умінь, навичок і поведінки людини, які потрібні для ухвалення фінансових рішень та для досягнення фінансового добробуту.

Тобто це те, як ми ставимося до грошей і як вправно ними розпоряджаємося. 

2018 року організація USAID (Агентство США з міжнародного розвитку) провела загальнонаціональне опитування з фінансової грамотності.

За його результатами Україна посіла останнє місце серед європейських країн, набравши 11,6 бала із 21 за індексом фінансової грамотності. Це місце країна розділила з Польщею.

Дослідження показало, що лише 43% дорослого населення в Україні правильно відповіли на мінімум п’ять із семи запитань. Для порівняння: такий показник в усіх країнах, які брали участь в опитуванні складає 56%, та 51% —  для сусідів України. 

Такий стан речей говорить про низький рівень фінансової грамотності.

Навіщо вона потрібна?

Докторка економічних наук зі спеціальності “Гроші, фінанси і кредит” Ольга Дем’янчук стверджує, що фінансова грамотність необхідна “для захисту від фінансового ризику”. Вона пояснює, що головний фінансовий ризик — це неможливість забезпечити основні потреби сім’ї. Тобто купувати їжу, винаймати житло тощо.

Базові знання економіки та фінансів дають змогу:

  • управляти сімейним бюджетом;
  • грамотно заощаджувати, накопичувати капітал, інвестувати;
  • упевнено користуватися банківськими послугами;
  • мати достойну пенсію та організувати щасливе майбутнє для дітей.

Фінансово підковані громадяни приймають відповідальні фінансові рішення й почуваються захищенішими. Такі люди турбуються про особистий фінансовий добробут і фінансову незалежність, завчасно формують фінансову подушку безпеки.

Як нестача фінансової грамотності впливає на Острог?

Докторка економічних наук зі спеціальності “Гроші, фінанси й кредит” Ольга Дем’янчук пояснює, що в Острозі основними роботодавцями є бюджетні установи:

“На жаль, у нас немає великих активних виробництв, як Хмельницька АЕС в Нетішинській громаді. Це підприємство має велику кількість працівників і суттєву інфраструктуру. Тому їхня громада має самодостатній бюджет із реверсною дотацією (це гроші, що передаються з місцевих бюджетів до державного бюджету — ред.)”.

Проте відсутність масштабного виробництва не єдина причина того, чому Острог не самодостатнє місто. Багато місцевих підприємств є тіньовими, їх немає в офіційній статистиці, отже вони й не сплачують податки до місцевого бюджету.

Ольга Дем’янчук вважає, що фінансово обізнана людина добре розуміє, як заробляти гроші: чи працюючи в бюджетній установі, чи створюючи власний бізнес:

“Тому ця людина дотримуватиметься й податкової культури. Такий мешканець буде фінансово корисним для міста, а місто, своєю чергою, для нього”.

Коли починати?

За опитуванням Агентства США з міжнародного розвитку українці виявили великий інтерес до фінансової грамотності. У звіті зазначається, що 70% хотіли б, аби дітей ще зі школи навчали розпоряджатися грошима.

Ольга Дем’янчук вважає, що основи податкової культури потрібно формувати до того, як дитина піде до школи:

“У нас в Острозі потрібно розказувати не про колобка і хитру лисичку в дитсадках, а казочки про ринок, попит і пропозицію, інфляцію і стагнацію, але у вигляді казок”.

Як стати фінансово грамотним?

Необхідні знання можна отримати, пройшовши кілька онлайн-курсів.

Острог.інфо радить пройти цей безплатний курс із фінансової грамотності. Переглядаючи відео, ви станете більш розумним споживачем і дізнаєтеся, що впливає на щоденні фінансові рішення.

А на цьому курсі з фінансової грамотності ви дізнаєтеся, як планувати доходи та витрати, щоб накопичити свій перший мільйон тощо.

Сайт “Сімейний бюджет” та financer.com також допоможуть краще розпоряджатися грошима. А стежити за новинами стосовно цієї теми можна на сторінці Нацбанку.

Також радимо користуватися застосунками для контролю фінансів. З телефоном, який завжди під рукою, ви не будете забувати вносити оновлення, планувати свій бюджет, слідкувати за витратами та ставити пріоритети щодо покупок. З простим оформленням і нагадуваннями вам буде легше контролювати фінанси.

Ось деякі з них: MintMonefy і Money Lover.

І, можливо, колись ви не будете звертати увагу на те, чи акційний сирочок в АТБ, чи ні.

Анастасія ГРУНТКІВСЬКА