В Україні змінили правила отримання субсидій. Що це означає?

Кабмін запровадив монетизацію субсидій, яка почала діяти вже з 1 січня 2019 року.

Монетизація житлової субсидії – це така схема фінансування субсидій, за якої споживач отримує кошти “живими” грошима на банківську картку або готівкою.

Що зміниться?

До цього державні кошти, призначені для виплати субсидій, надходили житлово-комунальним підприємствам. Зараз вони мають надходити на персональний обліковий запис споживача в Ощадбанку. Банк самостійно сплачуватиме оплачуватиме комунальну послугу. Після цього споживач повинен отримати SMS-повідомлення про те, скільки йому залишилось доплатити за послуги.

Зміниться й  нарахування субсидії. Тепер вона надходитиме за конкретні спожиті послуги, а не за соціальні норми, як це було раніше. Якщо споживачі зможуть зменшити витрати на “комуналку”, то отримають заощаджені кошти готівкою, яку можна буде забрати із закінченням фінансового року. Раніше ж гроші, які вдалося зекономити, поверталися до держбюджету.


Як це відбуватиметься?

Монетизація субсидій має три етапи, перший з яких почався 1 січня 2019 року. Він стосується тих, хто вперше звертається за отриманням субсидій.
Другий етап торкнеться тих сімей, які користувалися пільгами або субсидіями неодноразово, і починається 1 травня 2019 року. Їм потрібно буде знову подати документи в управління соцзахисту – заяву на монетизацію і декларацію про доходи, а також надати дозвіл на обробку персональних даних.

Для цього в Ощадбанк йти не треба – уся процедура буде автоматизованою.

Останній етап стартує 1 жовтня 2019 року. Тоді монетизація запрацює у повному обсязі, і кожен одержувач субсидії зможе забрати заощаджені кошти готівкою.

Для чого це потрібно?

Правильно здійснена монетизація повинна зробити державну підтримку населення прозорою. Також вона буде стимулювати людей до скорочення споживання ресурсів, а це зменшуватиме потребу в субсидіях.

Наповнюватиметься база даних одержувачів субсидій, що дозволить розподіляти субсидії більш якісно. Наприклад, з’явиться можливість виявлення громадян, що мають тіньові доходи чи інше місце реєстрації і через це отримують допомогу не за потребою.

Крім того, зміна системи субсидій є однією з вимог України в рамках програм співпраці з її основними кредиторами — Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, Євросоюзом.

Оксана КРИВІЦЬКА

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти зможуть навчатися при лікарнях. Що це означає?