OSTROH.INFO.MISTA: Замкова гора, благодійний фестиваль і стрільба з лука

Ну що, у минулому матеріалі “ОІ:міста” ми побували у Львівській області. Тепер прийшов час Тернопільщини, а саме міста Збараж. Кількість його населення майже не відрізняється від острозької — приблизно 14 тисяч осіб (станом на 2020 рік). 

До міста можна дібратися автобусом із Тернополя за пів години. 

Цього разу нашою гідесою буде Богдана Довгань (далі — Дана) — збаражчанка та студентка Острозької академії.

Виявилося, що я приїхала сюди дуже вчасно, адже несподівано змогла потрапити на місцевий фестиваль “В обіймах Збаража”. Це благодійний захід, мета якого — зібрати кошти на дрон “Фенікс” для військових (зібрати вдалося 31 тисячу 585 гривень і 100 євро). Основні волонтери тут — підлітки, тому я знову була приємно здивована їхньою залученістю до місцевих ініціатив. 

Фестиваль проходить у Збаразькому замку. Поблизу входу розмістили будки з різнокольоровими лимонадами, вареною кукурудзою, хот-догами та попкорном. До внутрішньго дворику сходиться все більше і більше містян, а на паркувальному майданчику вже немає вільного місця. 

У центрі локації розставили стільці й зробили імпровізоване місце для “сцени”, де виступатимуть діти. Вздовж стіни палацу — ярмарка, де можна придбати глиняний посуд, намиста, дерев’яні гребінці та дощечки. На фоні лунає марш українських націоналістів. Де-не-де можна побачити людей у вишиванках і навіть хлопців у лицарських обладунках. 

“О, желєзні люди прийшли!”, — каже якась дівчинка.

Ці “желєзні люди” тренуються у підвалі місцевого ЦНАПу — клубі історичної реконструкції “Збаразький гарнізон”. Вони проводять театральні виступи, які мають особливість — елементи фехтування. Обладунки учасників дійства важать біля 30 кг. “Збаразький гарнізон” — одне з дуже важливих місць для розвитку місцевої молоді.

На фестивалі також можна було постріляти з лука. То дуже крутий досвід. Тому якщо ви не займалися цим раніше, щиро раджу якось спробувати.

Загалом люди тут дивляться виступи дітей, аплодують, купують сувеніри і холодні напої. Іноді мені навіть здавалося, що я потрапила в довоєнні часи. Але деякі діалоги повертали мене в реальність.

“Орисю, я на похорон, скоро буду”, — чути в натовпі.

На вулиці доволі спекотно, тому я вирішила купити квиток і подивитися, що знаходиться у внутрішній частині замку. Вхід коштує 90 грн, але зі студентським — 45.

Особисто я не велика поціновувачка екскурсійних груп, гідів та гіперопіки. Тому пасивність співробітників замку була для мене перевагою.

В одній із будівель зберігається колекція середньовічної зброї. Тут можна побачити  місюрку, кольчугу, бердиш, кельти. Якщо ви також не маєте уявлення що це, але вам цікаво, як воно виглядає — варто відвідати це місце.

“Палаш”— пише. Я навіть не чув такого слова”, — каже сивочолий чоловік.

Наступний на черзі палац. Тут діють тематичні експозиції — виставка картин художниці Олени Зозулі, вироби з дерева Віктора Боркута та кераміка художника-кераміста Тараса Левкова. На другому поверсі є золотий зал прийомів, білий камінний зал та дзеркальний зал. Проте найбільше припав мені до душі органний, раджу побути там насамоті.

Органний зал

Виставка картин Ольги Зозулі

Ганебні маски

Під замком також є підземелля з різними пристроями для катувань. Щось схоже я раніше бачила, але для мене новий досвід роздивлятися їх, коли на фоні чую: “Стефанія мамо, мамо Стефанія”.

Цього разу я вирішила бути справжньою туристкою. А це означає, що шоколадний круасан з’їла, під палким сонцем без кепки посиділа, магнітик купила і навіть фото таке зробила.

Та не замком єдиним. Після фестивалю ми пішли досліджувати місто. За традицією далі буде фотоекскурс. Але перед цим фото збаразького кота. 

Збаразький центральний стадіон

Пам’ятник Богдану Хмельницькому
Греко-католицька церква Христового Воскресіння

Прикраси на мосту з пластикових кришок

Приїхавши, перше на що я звернула увагу — пластикові фігури школярів на пішохідних переходах.

Також помітила, що на вулицях Збаража купа місць, де можна посидіти.

У центрі міста навіть поставили громадський туалет. Я не перевіряла стан, але його наявність вже навіює тихий оптимізм. 

Де-не-де у місті стоять закинуті будівлі. Наприклад, кінотеатр.

Проте є місця, які виглядають справді добре. Одне з них — парк Бурляя. Тут замінили місток, через який протікає річка Гнезна. А велика калюжа поблизу нагнала спогадів про Острог.

Щодо їжі, то цього разу ми чинили як справжні бідні студенти — їли багети. Проте якщо вам випаде шанс погостювати у Дани вдома, ви зможете спробувати неймовірно смачні голубці від її мами.

Коли ми йшли додому, наша гідеса розповіла мені одну легенду про Замкову гору. 

Її суть у тому, що тут стояла церква, яка колись провалилася під землю разом із жінками та дітьми. Це трапилося, коли ті ховалися у ній під час набігу татар. Кажуть, якщо у тихий вечір прикласти вухо до землі, можна почути звуки дзвонів і жіночий спів.

“А туди довго йти?”, — запитала я.

“Так”, — запевнила Дана.

Але я все ж узяла камеру, парасольку і таки попрямувала у сторону Замкової гори.

На цьому місці у 13-16 столітті стояв перший Збаразький замок. Його декілька разів сплалювали татари і декілька разів після цього відновлювали. Проте після останнього руйнування вирішили звідси перемістити.

Локацію доволі легко знайти: просто введіть у гугл-картах “Замкова гора, Збараж”.

Машиною від центру міста сюди можна доїхати за 8 хвилин, але якщо такої можливості немає, вихід — ваші ноги. Пішки прогулянка займе приблизно 40 хвилин, але це того вартує.

Рекомендую йти сюди наодинці. Це місце змусило мене подумати над багатьма речами, відпочити від людей і просто відчути короткочасний спокій. А ще ви зможете побачити тут зайця і зустріти чудовий захід сонця.

Збараж — чудовий вибір для дводенної поїздки на самоті. Тут можна подивитися роботи українських митців, спробувати фехтування чи стрільбу з лука і, можливо, почути звук дзвонів під землею. Це місто, де тебе не будуть опікати увагою, пропонувати екскурсію та питати: “вам усе сподобалося?”. Комусь таке підходить, комусь — ні. Вирішувати кожному.

Ольга Очеретяна