“Вперше граємо під дощем, чи що?” – як Острог фестивалив

Починається злива, а вони продовжують грати, перебираючи струни бандури змерзлими пальцями. Організатори нашвидкоруч споруджують укриття, гості накриваються пледами, а вони сміються.

“Вперше граємо під дощем, чи що?” – учасник гурту “Шпилясті Кобзарі”.

У травні Острог вже традиційно фестивалить. Третій день фестивалю “Острог-Ренесанс” організували на Замковій горі. Тут – метушня, сміх, багато дітей та фотокамер.

Майже біля входу стоїть палатка з напоями,  поряд – фотозона, де волонтерки пропонують сфотографуватися в історичних костюмах.

Трохи далі – ярмарок, де можна купити вироби з дерева, глини, картини, прикраси. Майстриня з Рівного розклала на столику блокноти ручної роботи. Запитуємо, скільки часу займає така праця. Каже, від 4 годин до доби.

Для гостей фестивалю тим часом виступають місцеві ансамблі та колективи.

– Далі буде лірник, – розповідає якась студентка подрузі.

– Антон Лірник? 

– Та нє,  просто чувак, який грає на лірі.

Незабаром ведучі справді оголошують виступ лірника, щоправда, не Антона, а Андрія Ляшука.

“В Європі ліра маргіналізувалася, а в нас вона досі залишається сакральним інструментом,” – говорить музикант.

Між виступами виконавців є паузи, під час яких відвідувачі п’ють безкоштовний чай та гріють руки біля обігрівача. Але додому, не дивлячись на холод, не йдуть. Волонтерки пропонують змерзлим фотографам теплі пледи.

Періодично гості фестивалю запитують у волонтерів, чи вони не знають нічого про безкоштовну кашу. Нарешті їх запрошують скуштувати крупу, яку їли князі – полбяну.

“Особливість полби в тому, що скільки її не вари, вона завжди буде триматися купи,” – розповідає краєзнавець Микола Бендюк.

Волонтерки насипають кашу у вафельні ріжки, чим викликають закономірне питання якогось малюка: “Мамо, а полба – це морозиво?”.

Після перекусу гостей розважає львівська творча група “Княжа забава”. Спочатку виконавиці показують середньовічні танці різних країн та розповідають їхню історію. Наприклад, танець з мечами спочатку виконували тільки юнаки, а дівчата потім їх наслідували.

Потім танцювати довелося і відвідувачам, а танцюристки показували рухи.

– А Дорош такий дивиться і думає: “Ага, флешмоб на наступний рік”, – жартують студенти.

Найбільше з погодою не пощастило гурту “Шпилясті Кобзарі”. Посеред їхнього виступу почалася злива, але бандуристи продовжили грати, поки організатори споруджували над ними укриття.

“Думаєте, ми вже закінчили? А ні, і не думаємо. І дощ, схоже, не думає”, – жартує учасник гурту.

Наостанок гостей запрошують на фаєр-шоу від “Княжої Забави”. Глядачі, особливо, діти з захватом спостерігають за грою з вогнем. А ті, хто не змогли прийти або приїхати на шоу, слідкують за трансляцією та активно коментують у фейсбуці.

https://www.facebook.com/ostroh.info/videos/2066996133520330/

Марія ОЧЕРЕТЯНА

Фото, відео авторки