Які нововведення діють в Україні з 1 жовтня 2022 року?

З 1 жовтня для українців та українок розпочала діяти низка нововведень. Зросла мінімальна заробітна плата, а разом з нею підвищилися пенсії та податки, на рік відтермінували військовий облік жінок та ввели додаткові правила для водіїв. Також ухвалили рішення щодо цьогорічних комунальних тарифів.

Острог Інфо підготувало добірку змін, які запрацювали з 1 жовтня.

Зростання мінімальної заробітної плати

З 1 жовтня мінімальна заробітна плата в Україні зросте на 200 грн і становитиме 6 700 грн за місяць. Офіційно працевлаштовані українці й українки отримуватимуть погодинно 40,46 грн.

Про це йдеться в законі про держбюджет на 2022 рік.

Також зміняться податки та штрафи, прив’язані до цього показника. Мова йде про стягнення коштів за порушення трудового законодавства та мінімальний розмір єдиного соціального внеску. Відтепер він становитиме 1 474 гривні.

Підвищення пенсій

У жовтні також проведуть плановий перерахунок пенсій. Мінімальна пенсія, як і заробітна плата, зросте на 200 грн – до 2 680 грн для пенсіонерів, яким виповнилось 65 років, які не працюють і мають не менше, ніж 35 років трудового стажу для чоловіків та 30 – для жінок. 

Про це інформує Пенсійний фонд.

Зокрема, пенсіонери та пенсіонерки, яким виповнилося від 70 до 75 років тепер отримуватимуть по 300 грн у вигляді щомісячної компенсації до їхньої пенсії. 

Виплати за прихисток ВПО

У жовтні вдвічі збільшать виплати українцям та українкам, які прихистили у своїх домівках внутрішньо переміщених осіб. Відтепер вони отримуватимуть 900 грн щомісяця, замість 450 грн. 

Під час опалювального сезону на кожного переселенця та переселенку додатково виплачуватимуть 900 грн.

Про це повідомила віцепрем‘єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в етері телемарафону.

Також із 1 жовтня внутрішньо переміщені українці й українки зможуть отримувати послуги за місцем свого теперішнього проживання та за потреби звертатися у будь-який орган соцзахисту.

Зміни в правилах дорожнього руху

З 1 жовтня в Україні поза населеними пунктами водії будуть зобов‘язані цілодобово вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар під час руху. 

Правила діятимуть до 1 травня 2023 року й розповсюджуватимуться на всі механічні транспортні засоби. 

Вмикати світло водіїв просять, щоб додатково позначати транспортний засіб через недостатню видимість в осінньо-зимовий період і запобігти ДТП.

Військовий облік для жінок

Міноборони відтермінувало військовий облік для жінок, який мав набути чинності з 1 жовтня 2022 року. Тепер його остаточне впровадження відклали на рік – до 1 жовтня 2023 року.

За рік парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що жінки відповідних професій проходитимуть військову службу виключно за власним бажанням.

Тарифи на комунальні послуги

З 1 жовтня ціни на комунальні тарифи в Україні не зростатимуть. Споживачі без змін продовжать платити за газ 7,96 грн за куб.м.

Незмінними залишаються й тарифи на світло. Українці та українки, які використовують за місяць до 250 кВт/год, платитимуть за електрику 1,44 грн.

Варто зазначити, що тарифи на розподіл газу, опалення, а також гарячу воду не підвищуватимуть під час воєнного стану в Україні та шести місяців після його закінчення.

 

Богдана ТОРБА