Маршрути, музеї, інклюзія: які нові проєкти втілюватимуть в Острозі?

Презентацію семи грантових проєктів, які реалізовуватимуть в Острозі провели в Музеї книги та друкарства 19 липня.

Комади представляли свої проєкти в трьох блоках: маршрути, музеї та інклюзія. Модерувала захід начальниця відділу культури та туризму Ольга Лозюк.

Маршрути

Серед семи представлених проєктів три передбачають створення нових культурно-туристичних маршрутів, які пролягатимуть через Острог.

Проєкт “Єврейська культурна спадщина Рівненщини” передбачає новий культурно-туристичний маршрут шістьома містами Рівненської області (Рівне, Острог, Дубно, Корець, Клевань, Березне). Маршрут прокладатимуть на основі єврейської культурної спадщини. 

Керівник ГО “Студія розвитку туристичного іміджу малих міст” Андрій Малюський розповів, що в межах проєкту буде розроблено та встановлено туристичне ознакування українською, англійською мовами та шрифтом Брайля. Також розроблятимуть туристичну карту в друкованому, електронному варіантах та створено ряд цифрових культурних продуктів: відео з використанням архівних фото, аудіогід, 3D тури, 3D моделювання зруйнованих об’єктів, каталогізація кладовищ (мінімум 50 об’єктів), які будуть розміщені на єдиному сайті.

Мета такого проєкту — сприяти підвищенню рівня доступності та розуміння поліетнічної культурної спадщини Рівненської області.

“Інтерактивний маршрут замками князів Острозьких” — це ще один культурно-туристичний маршрут, що реалізовуватимуть в Острозі. Предствила проєкт керівниця ОРГО “Братство імені князів Острозьких” Анастасія Драчук. 

Маршрут пролягатиме через п’ять українських міст (Острог, Дубно, Старокостянтинів, Старе Село, Львів) та популяризуватиме культурну спадщину княжого роду Острозьких шляхом створення інтерактивного маршруту замками князів. У межах проєкту передбачають створення мобільного додатку з квестами. 

Фото надане організаторами заходу

Ще один новий туристичний проєкт “Волинські барбакани” передбачає створення культурно-туристичного маршруту. Керівник проєкту, завідувач арт-кластеру Острозької академії Микола Бендюк не зміг долучитись до презентації, тому основні ідеї та ціль проєкту озвучила модераторка події. 

Основа маршруту — архітектурна спадщина Волині. Проєкт передбачає подорож між барбаканами — в’їзними надбрамними вежами, що були характерні містам в епоху Середньовіччя. Маршрут складатиметься з семи населених пунктів Рівненської, Волинської та Хмельницької областей (м. Рівне, м. Острог, с. Межиріч, м. Старокостянтинів, м. Дубно, м. Луцьк, м. Олика).

Також в межах проєкту “Волинські барбакани” планують створення інтерактивної карти.  

Музеї

Заступник директора з наукової роботи КЗ “Державний історико-культурний заповідник м. Острог” Андрій Брижук презентував проєкт “Експозиція Острозька іконописна майстерня”

Цього року в Державному історико-культурному заповіднику Острога оновлять експозицію іконописної колекції музею. На двічі більшій виставковій площі оновлять  експозицію унікальних творів Острозької іконописної майстерні XVII-XVIII ст. Нетипові для іконопису зображення святих, які усміхаються можна буде не лише побачити, а й дослідити. Оновлена експозиція занурюватиме відвідувачів у процес створення ікони від етапу заготовки дошки, через роботу з матеріалами, знаряддями до фінального покриття лаком.

Також у залі розмістять мікроскоп, що дозволить оглянути зразок іконопису з позиції дослідника. На виставці зроблять акценти на зображеннях предметів побуту, на іконах, характерних для регіону, а поруч представлять їх аналоги з археологічних знахідок. Аби краще зрозуміти зображене на іконі, в межах проєкту, до кожної із робіт підготують короткий аналіз сюжетів. 

Фото надане організаторами заходу

Про наступний проєкт у блоці “музеї” “Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні” розповідали керівниця проєкту, директорка Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк та PR-менеджерка проєкту, старша наукова співробітниця Музею історії НаУОА Ольга Шляхова.

У межах цього проєкту планують повністю змінити локалізацію експозиції — перенести її з Центрального корпусу університету в Старомонастирський. Тут, у попередньо підготовлених кімнатах розмістять дві експозиції. У першій кімнаті висвітлять історію заснування й діяльності навчального закладу в XVI-XVII ст. Також відтворять кабінет ректора академії Герасима Смотрицького. У другій кімнаті йтиметься про феномен відродження Острозької академії в 1994 році та про її 25 років нової історії.

Крім цього проєкт передбачає, що новострворені експозиції будуть доповнені 3D моделями, мультимедійними елементами та аудіогідами двома мовами.  

У жовтні, на завершальному етапі проєкту “Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні”, команда планує організувати форум “Університетські музеї: виклики 21 століття”. Тоді в колі фахівців та лідерів думок музейної сфери буде обговорено результати проєкту, тонкощі, специфіка та досвід реалізації такої ініціативи власне університетським музеєм.

Інклюзія

Фото надане організаторами заходу

Проєкт “Інклюзивні сайти історико-культурних заповідників Рівненщини WCAG 2.1” презентував  Володимир Бондарчук, вчений секретар КЗ “Державний історико-культурний заповідник м. Острог”.

У межах проєкту планують адаптувати вебсайти двох музеїв у відповідності з найновішими рекомендаціями щодо вебдоступності WCAG 2.1. Таким способом можна забезпечити безбар’єрне користування вебконтентом людям з інвалідністю (зір, слух, інтелектуальні комплексні порушення та синдром Дауна). Також буде адаптовано науковий ресурс установ для програм екранного доступу та відеоконтент за допомогою тифлокоментаря та дубляжу жестовою мовою.

Фото надане організаторами заходу

Ще один проєкт цього блоку “Інклюзивна виставка архітектурної спадщини Волині” представив Андрій Малюський.

Сучасний стан десяти важливих архітектурних пам’яток історичної Волині оцифрують у межах проєкту “Інклюзивна виставка архітектурної спадщини Волині”. Проєкт передбачає створення інклюзивної виставки для втілення якої вперше застосують інноваційні цифрові методи. Заплановані друк 3D моделей оцифрованих пам’яток з етикетажем шрифтом Брайля, відео та аудіогід з тифлокоментарем і путівник виставкою шрифтом Брайля.

Оцифровуватимуть архітектурні пам’ятки трьох областей: Рівненської, Волинської та Хмельницької. Зокрема, Тараканівський форт та Луцьку Вежу в Дубному; Олицький, Корецький, Клеванський та Новомалинський замки; Садибу Валевських у Гощі;  Круглу вежу в Острозі; Палац Сангушків в Ізяславі; Монастир Різдва Богородиці в Новому Загореві.

Варто зазначити, що  п’ять із семи проєктів: “Єврейська культурна спадщина Рівненщини”, “Інтерактивний маршрут замками князів Острозьких”, “Волинські барбакани”, “Експозиція Острозька іконописна майстерня” та “Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні” реалізовуватимуть у межах партнерської програми “Культура. Туризм. Регіони” Українського культурного фонду, Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України” (USAID КЕУ), Державного агентства розвитку туризму.

Ще два проєкти “Інклюзивна виставка архітектурної спадщини Волині” та “Інклюзивні сайти історико-культурних заповідників Рівненщини WCAG 2.1” отримали підтримку Українського культурного фонду.

Реалізують проєкти різні громадські організації, комунальні установи та благодійний фонд. Зокрема, КЗ “Державний історико-культурний заповідник м. Острога”, ГО “Братство ім. князів Острозьких”, “Студія розвитку туристичного іміджу малих міст”, Громадська спілка “Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору «Сучасний погляд»”, ТОВ “Княжий Острог”, Міжнародний благодійний фонд відродження “Острозької академії”.

Трансляція з презентації острозьких грантових проєктів доступна за покликанням.