Ніч на Андрія

Одним з найважливіших православних свят і одним з найбільш улюблених народом, є свято Андрія Первозванного, що дійшло до нас від дохристиянських часів. Його відзначають 13 грудня, але ворожіння влаштовують ще у ніч із 12 на 13 грудня.

Свято вважається днем пам’яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових — Андрія Первозваного. За церковними легендами, святий проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному з пагорбів поставив хрест зі словами:

“Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа.”

У цей день гріх щось робити без поважної причини. Навіть ворожіння вважається гріхом, хоч зараз про це мало хто знає. Цікаво, що у цей день здавна забороняли будь-яку інтелектуальну працю, бо є забобон, що можна втратити розум.

Ostroh.Info пропонує вашій увазі кілька найбільш поширених ворожінь, які зараз користуються великою популярністю серед молоді.

Гадання на тінях

Щоб дізнатися свою долю, ворожать на спаленому папері. У ніч на Андрія в темній кімнаті за допомогою свічки палять листки паперу і вгадують своє майбутнє з тіней на стіні. Тінь, схожа обрисами на птицю, обіцяє великі зміни, тінь кішки – до романтичних стосунків, хрест – до хвороби і випробувань, гора – до самотності, ворота – до гостей, дерево – до багатства і сімейного благополуччя.

Ворожіння на кохання за допомогою хліба

Перед сном покладіть під подушку шматочок свіжого хліба, акуратно загорнутий в рушник. Запросіть судженого такими словами: “суджений-ряджений, приходь мого хлібця скуштувати”, й постарайтеся запам’ятати сон.

Ворожіння на Андрія на рушниках

Примовляючи: “Суджений-ряджений, прийди і утрись”, потрібно в ніч на Андрія вивісити за вікном білий рушник. Якщо на ранок він буде вологим, значить в новому році відбудеться зустріч з коханим і відбудеться весілля.

Ворожіння на майбутнє сімейне життя

Не знаєте, що чекає на вас з вашим коханим чоловіком? Напишіть варіанти розвитку подій на клаптиках паперу. Наприклад, “розлучимося”, “одружимося”, “дитина” тощо. Загорніть всі папірці в носовичок коханого і покладіть під подушку. А вранці витягніть один папірець із заплющеними очима.

Ворожіння з чаркою

Якщо на вулиці в день Андрія морозна погода, можна поворожити на дітей за допомогою чарки з водою і каблучки. Ворожіння полягає в наступному: ввечері потрібно налити в чарку води, опустити в неї обручку і винести на вулицю. Перед сном перевіряєте результат: скільки утворилося горбків на замерзлій поверхні – стільки буде синів, скільки ямок – стільки дочок.