“Жінки не ненавидять”: в Острозі презентували проєкт протидії хейту до жінок

Проєкт “Жінки не ненавидять” презентували в Острозькій міській раді 19 березня. Метою проєкту є протидія хейту до жінок у соціальних мережах. Організували подію за партнерства з Острозькою громадою керуюча справами Гощанської селищної ради Анастасія Табекова й директорка Гощанського районного центру дітей, юнацтва та молоді Наталія Калька.

На заході жінки розповідали власні історії, організаторки опитували присутніх жінок про прояви хейтерства до них. Завершилася подія інсценізацією про Хейтера та Жертву й театральною постановкою.

Героїнями проєкту стали жінки, які зазнали хейту в соціальних мережах. Хтось — через участь у виборчих перегонах, хтось — через активну позицію свого чоловіка або батька, а хтось — за свою позицію та ідеї.

“Якщо сьогодні ви не потрапили в поле зору хейтерів, то це абсолютно не означає, що це не відбудеться з вами завтра”, — говорять організаторки.

На події представниці Гощанської громади провели опитування серед присутніх жінок  про прояви хейтерства до них. Жінки ділилися своїми історіями та почуттями під час хейтерських атак. Також організаторки та гості обговорювали, чи варто говорити про хейтерство з дітьми.

“Хейтер нічого не хоче вам довести і все, що ви думаєте про нього, йому абсолютно байдуже. Тому єдиним методом боротьби із хейтерством є ігнорування”, — вважають авторки проєкту.

Також гості мали змогу побачити інсценізацію про Жертву та Хейтера. Основна думка вистави у ній і прозвучала: “Перш ніж написати свою важливу думку, варто подумати чи зміниться від неї світ”.

Кульмінаційним моментом стала театральна постанова. У центрі подій опиняється Сила або ж Хейтер, який заплутує людей і намагається ними маніпулювати. Розв’язкою є те, що жінки перемагають Силу і допомагають Їй перейти на бік добра.

Після цього учасниці поділилися своїми розповідями з життя. Історії доповнили фотографії з тематичної фотосесії “Жінки не ненавидять”.

“Власне натхнення як такого не було. Була хейтерська атака на мене особисто, але я не настільки багато страждала, як мої колеги. Одного разу, коли я прочитала про себе хейтерський допис, то побачила, що в цій проблемі я не буду самотня. Ми з Наталею Калькою об’єдналися й вирішили зробити цей проєкт. Поки ми подорожуємо іншими громадами, але чи буде дубль два не можу сказати, оскільки зараз працюємо над іншим проєктом”, — розповідає авторка ідеї й текстів Анастасія Табекова.

За словами іншої організаторки Наталії Кальки, якщо дозволить епідеміологічна ситуація, то наступного разу проєкт “Жінки не ненавидять” презентують у Рівному.

“Зараз ми працюємо над літературно-мистецьким проєктом, суть якого висвітлити табуйовані для жінки теми. Робоча назва проєкту “Жінка, яка живе в мені”. Я сподіваюся, цей проєкт ми зможемо показати не тільки в Гощі”, — ділиться планами Наталія Калька.

Юлія САЧКО

Фото: Альбіна КАРМАН