Чи варто давати гроші людям із благодійними скриньками?

Люди зі скриньками та емблемами благодійних організацій стоять на вулицях і збирають гроші на благодійність. «Скринькарі» представляють благодійні фонди, але не всі з них були створені, щоб допомагати хворим. Чому варто перевіряти благодійні фонди, перед тим як кидати гроші у скриньку та звертати увагу на те, як вона оформлена?

“Острог.інфо” провели соціальний експеримент, щоб перевірити ліміт довіри острожан до «скринькарів». Ми замовили в Інтернеті спеціальну пластикову скриньку, приклеїли листок із зображенням дівчинки та діагнозом, вигадали її ім’я. Потім стояли біля супермаркету та збирали кошти. Острожани кидали нам гроші 45 хвилин, поки один перехожий не запитав, яку благодійну організацію ми представляємо та не попросив документи.

Свою скриньку ми оформили неправильно, бо на ній була відсутня будь-яка інформація про благодійну організацію, не було опломбувань, кришка не була запечатана.  Але ми все одно зібрали 124 гривні за цей час. На відміну від звичайних шахраїв ці кошти ми справді перерахували на благодійність зоозахисниці Марині Мартиросян для піклування про безпритульних тварин Острога.

З чим волонте/ка має збирати кошти?

Зовнішній вигляд скриньки може допомогти викрити псевдоволонтера/ку. Також варто перевірити, чи є в людини необхідні документи.

Скринька має бути опломбована. Зверху –  наклейка із датою опломбування.  На ній має бути інформація, де вказаний сайт благодійної організації, електронна пошта та номер стаціонарного телефону.

Також кожен волонтер повинен мати з собою папку з копіями документів: нотаріальна довіреність, наказ від директора/ки організації, виписка з Єдиного державного реєстру, договір з одним із батьків хворої дитини та організацією,  паспорта одного з батьків та свідоцтва про народження дитини (якщо збирають гроші для дитини), довідки з лікарні та кошторис (документ з інформацією на що підуть зібрані кошти).

Ми поспілкувалися із керівницею рівненського благодійного фонду «Скринька надії» Мар’яною Ревою. Вона розповіла, що надійні благодійні організації зараз рідко організовують збори коштів через «скринькарів».

«Ми взагалі ніколи не збираємо кошти через людей зі скриньками. Якщо в нас встановлені скриньки, то це в магазинах, кафе або якщо це ярмарок чи фестиваль. Тобто якась одна подія в місті, де ми можемо поставити скриньку. Але так, щоб люди ходили зі скриньками по вулицях, то ні. Їм потрібно платити зарплату, а в скриньках збирається не настільки багато коштів, щоб ми могли вкластися в 20 % [розмір адміністративних витрат благодійної організації не може перевищувати 20 % доходу цієї організації у поточному році – ред.].

Організувати переносні скриньки дуже дорого і важко, щоб це було порядно, прозоро і нормально працювало. А ці всі люди, які ходять із скриньками, вони називають себе типу волонтерами, але насправді взагалі незрозуміло, куди ці кошти йдуть. Ніде не видно ні звітності цих організацій, ні для чого вони кошти використовують», – коментує Мар’яна Рева.

З документами та правильно оформленою скринькою волонтер все одно може бути шахраєм

За законом кожного року благодійна організація має подавати звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації й фінансову звітність як додаток до звіту про неприбутковість. Перших півроку вони взагалі не забов’язані звітувати.

«Деякі благодійні фонди реєструються спеціально для того, щоб виводити людей на вулиці. Ви підходите й запитуєте, документи у нього всі є, є зареєстрований благодійний фонд. А те, що він його закриє через півроку – це вже зовсім інше питання», – розповідає Мар’яна Рева.

Благодійний фонд можна перевірити через активність у соцмережах та інформацію на сайті. Тобто відстежувати новини, блог, інформацію про дирекцію, засновників, розвиток, волонтерів, заходи (коли були востаннє), навіть дивитися на кількість підписників, якщо в організації є сторінка у Фейсбуці, адже метою благодійних організацій повинна бути максимальна публічність.

В Україні також є громадська організація Charity Tuner, яка контролює роботу благодійних фондів, відстежує їхню звітність та результат.

Анна Москвич

One Reply to “Чи варто давати гроші людям із благодійними скриньками?”

Comments are closed.