У польському містечку діє експозиція речей князів Острозьких

Експозиція портретів та речей, які належали князям Острозьким діє в музеї польського містечка Дембно.

Музей в Дембенському замку — це філіал Тарнівського музею. І костел в Тарнові, і замок в Дембно належали князям Острозьким. В Тарнові дослідники відкрили крипту, де похований князь Януш Острозький з його дружиною і дістали звідти їх речі: одяг, взуття, персні з рук князів. Всі речі забрали і виставили в Дембно, а на мумії оділи щось інше“, — розповідає керівник арт-кластеру в НаУ “Острозька академія” Микола Бендюк

Також він каже, що до музею Дембенського замку передали не лише речі з крипту, а й інші речі та портрети, які були в Тарнові. Зокрема, там зберігали портрети князів Януша, Олександра Острозьких та Анни-Алоїзи Ходкевич. Микола Бендюк розповів, що ці портрети до Тарнова могли привезти або Анна-Алоїза Ходкевич або дружина Олександра Острозького.

Також Братство імені князів Острозьких створило проєкт щодо створення інтерактивної мапи з архітектурними та речовими пам’ятками, які належали князям Острозьких на території 5 країн.

Я зробив описи споруд (їх близько 20 — ред) і їх розмістили на мапі, — розповідає Микола Бендюк, За 1-2 тижні мапа вже буде доступна, може, буде окрема презентація. А потім ще плануємо додати на мапу самі речі. Бо багато про які речі турист просто не знає. Але на першому етапі тільки архітектура“.

Проєкт створення інтерактивної мапи з володіннями князів Острозьких підтримала програма Європейського Союзу, що пропонує можливості для творчості та професійного обміну “House of Europe”.