Музей книги та друкарства отримав ще один унікальний експонат

Музею книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника Острога до 31-го дня народження подарували факсимільне відтворення «Букваря в лицах» Каріона Істоміна з гравюрами Леонтія Буніна XVII ст. Про це на своєму сайті повідомила Рівненська обласна рада.

Віддала до музею експонат Галина Шишкова – місцева громадська діячка і журналіст. Видання раніше отримала у подарунок.

Що робити з факсимільною копією Букваря я не знала, бо ніколи не тримала подібних речей вдома, розуміючи, що йому місце, швидше в музеї, аніж на моїй книжковій полиці. Мала намір подарувати його Острозькій академії, але з невідомих мені причин факсимільним відтворенням “Букваря в лицах” Каріона Істоміна з гравюрами Леонтія Буніна не зацікавились працівники університету. Це було на початку 2000-х. Згодом, показала Світлані Позіховській, яка працює в музеї Книги, і залишила видання для різноманітних тематичних експозицій“, – розповіла Галина Шишкова.

За словами пані Галини, факсимільну копію Букваря, окрім Острога, презентували на різних виставках, адже вже багато років видання перебуває саме в острозькому музеї.

Нещодавно, до Дня народження Музею Книги, ми просто задокументували факт мого подарунка. Зробили його офіційним. Наразі музей Книги є повноправним власником видання. От і вся історія. Не бачу в ній сенсації. Пані Світлана просто вирішила мені подякувати через соцмережі. До слова, знаю, що у 90-х роках його можна було придбати без проблем зацікавленим особам за 500 долларів США. Скільки би він зараз коштував – не цікавилась”, – додала Галина Шишкова.

Науковий співробітник музею Анатолій Хеленюк розповів, що це видання – один із 105 екземплярів, видрукуваних на спеціально виготовленому за старими технологіями папері з філігранями при допомозі хромотипії, тобто пігментного друку ручної роботи.

Фото: Nnm.me