Як відкривали «Культурний барбакан»? (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Надворі майже північ, а додому ніхто не квапиться. Люди під сценою  щораз голосніше викрикують: «Молодці», тримаючи в руках телефони з ліхтариками. Натовп не хоче відпускати зі сцени симфонічний рок-оркестр «BREVIS», а його учасники роблять селфі на фоні невгамовної публіки.

«Море вогнів, такого Острог ще не бачив!» – каже Ольга Лозюк, начальниця відділу культури і туризму Острозького міськвиконкому.

Відкриття «Культурного барбакану» відбулось 16 вересня. Це – чи не єдина споруда такого типу в Україні, у котру вдалося вдихнути «друге життя». «Культурний барбакан» – це проект, що перетворив руїни Татарської вежі на арт-простір. Урочистості почались біля Татарської вежі та розміщеної обабіч сцени.

Біля входу у вежу зібралось чимало людей із сусідніх районів та навіть іноземців, але їх не впускають, бо першим до вежі повинен зайти князь Острозький (актор, який його грає, затримується на годину). Помітивши метушню навколо, звертається Ольга Лозюк: «Треба зустріти князя на дорозі, бо так прийнято».

– Шо ви там?,  – запитує якийсь чоловік.

– Холодно, князь якийсь несерйозний, не прийшов ше. 

Чується історична музика, натовп розходиться по різні боки, нарешті з’являється історична постать, на яку всі так чекали.

Всередині Татарської вежі мало вільного простору, тому багатьом доводиться очікувати за металевими воротами. На урочистому відкритті організатори дякують тим, хто долучився до збору коштів та реалізації культурного проекту. Згодом організаторів нагороджують грамотами.

Неподалік від вежі знаходиться ярмарок, на якому можна купити вироби місцевих майстрів, а також фотозона, де всі охочі можуть поміряти історичний костюм. А деякі локації повертають гостей заходу в атмосферу традиційної української культури.

Тим часом гості збираються біля сцени, але концерт досі не починають. Якась жінка запитує: «А що це зараз має бути? Що там далі по програмі?», відповіді нема.

Згодом на сцену виходить оркестр Musica Antiqua Leopolis Consort й занурює слухачів в атмосферу старовинної барокової музики. А Олена Мальчик заворожує українським романсом. Вечоріє, і людей біля сцени стає все більше.

Чимало відвідувачів рушило на гастрономічний батл між українською і татарською кухнею, участь в якому беруть ті, хто купив печиво з логотипом «Культурного барбакану». Біля локації пахне свіжою кашею, інтерес гостей до батлу пожвавлюється.

– Яка тобі каша сподобалась?

– Сподобався плов, а полбу (ред. – каша князів Острозьких) я куштував ще на «Острог Ренесанс».

Львівський колектив «Княжа забава» готується до майстер-класу з середньовічних танців.

Відвідувачі не стоять на місті, підходячи то до однієї, то до іншої локації. Люди стають в чергу, щоб сфотографуватись на княжому троні, а опісля розглядають виставку художніх робіт, виконану вихованцями Острозької художньої студії.

Натовп застиг в очікуванні біля сцени. Запитуємо, на кого так чекають. Кажуть, що гурт «Піккардійська Терція».

Незабаром музиканти з’являються перед публікою, співаючи пісні українською, польською, чеською, французькою та італійською мовами. Викладачка Острозької академії, не перестаючи танцювати, говорить: «Після цього концерту всі в академії будуть вчити мови».

Відвідувачі голосно аплодують, кричать: «Браво» після кожної виконаної пісні.

«Ви фантастично співаєте, дякуємо», – говорить соліст гурту «Піккардійська Терція».

– Ей, ну ще одненьку!

– А де ж «Старенький трамвай»?! – викрикують жінки, що танцюють поруч.

А вже через кілька хвилин, стривожено переглядаючись, одна запитує іншу: «О боже! А де наші діти?».

Згодом «Піккардійська Терція» полишає сцену, а замість неї виходить симфонічний рок-оркест «BREVIS». Жінка років 60-ти високо підстрибує та щось кричить виконавцям. Оркестр виконує популярні українські та зарубіжні рок-пісні. З натовпу хтось викрикує: «Аж не віриться, що таке відбувається в Острозі».

«…я аж взуття порвав», – ділиться під кінець виступу соліст.

Зі сцени роблять оголошення, просять людей стати щільно, повернувшись до вежі. У публіки виникає закономірне питання: «А що ж зараз буде?»

Усього за кілька хвилин на стіні Татарської вежі починається відео-шоу від Town image studio. Увага глядачів прикута до історії, яка ожила на стінах споруди: визначні історичні постаті, воєнні сутички, вогонь.

«Це тіпа загорілась вежа», – пояснює якийсь чоловік своєму товаришу.

Опісля, вогню стало ще більше. Перед гостями виступив колектив «Княжа забава» з фаєр-шоу.

Після вогняного шоу, люди рухаються назад до сцени. Один чоловік розповідає своїм друзям: «Пацани, я вам кажу, я тут живу 40 років, ця башня була запущена капєц. З неї салюти пускали».

Марія КАРПЕЦЬ

Фото і відео авторки